Компании

все компании

Мінфін України активніше шукатиме кошти на відновлення країни

29 березня 2023 року, 22:33
Досягнення домовленості з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про чотирирічну програму EFF на $15,6 млрд дає змогу говорити про розв'язання проблеми фінансування дефіциту держбюджету-2023 і можливості активніше шукати кошти на відновлення, заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

"Ми також активно працюємо над пошуком коштів на відновлення, і це зараз буде основним фокусом і пріоритетом нашої діяльності", - сказав він в ефірі національного телемарафону в середу.

Марченко зазначив, що програма EFF є якірною, дозволяючи об'єднати донорську підтримку. "Якщо всі ті зобов'язання, які взяли країни G7, будуть виконані, ми можемо закрити дефіцит держбюджету на 2023 рік", - констатував глава Мінфіну.

Говорячи про залучення коштів на відновлення, міністр зазначив, що цього року Україна зможе освоїти не більш як $14 млрд - "це цифри, які були узгоджені експертами Світового банку разом із профільними відомствами: Мінвідновлення та іншими міністерствами".

За його словами, російські заморожені активи у вирішенні цього завдання цього року ніяк поки що не допомагають, і Мінфін самостійно намагатиметься шукати кошти.

"Ми в довоєнний час освоювали не більші обсяги, ніж зараз пропонуються. У нас зараз триває війна, не завжди бізнес, який здійснює реконструкцію, ремонт, готовий працювати з країною, в якій триває війна. Тому після війни буде зовсім інша реальність та інші можливості, зокрема залучення приватних інвестицій і бізнесу в частині відновлення України", - прокоментував Марченко озвучену днями загальну оцінку потреб України у відбудові в $411 млрд і потреби на 2023 рік.

Міністр вважає, що післявоєнне нарощування потужностей не є складним завданням.

Як повідомлялося, уряд України, Група Світового банку, Єврокомісія та ООН днями підвищили оцінку потреб України на відновлення станом на 24 лютого 2023 року до $411 млрд із $349 млрд на 1 червня 2022 року.

За оцінками RDNA2, Україна потребуватиме 2023 року $14 млрд інвестицій для першочергового відновлення і відбудови.

Потреби у фінансування дефіциту держбюджету-2023 оцінюють щонайменше в $38 млрд.




Просмотров: 283
Другие новости