Компании

все компании

В Україні втретє успішно пересадили легені

24 березня 2023 року, 10:01
Трансплантологи клінічної лікарні "Феофанія" в Києві провели пересадку легенів, яка стала третьою трансплантацією цього органу в Україні.

Як повідомляють на сайті Міністерства охорони здоров'я, пересадку провела безпосередньо команда лікарні, фахівці якої пройшли тримісячне навчання з трансплантації серця і легенів у клініці Massachusetts General Hospital (США).

Новий донорський орган отримав 51-річний чоловік, який мав складне захворювання легень і за два тижні до пересадки переніс коронавірусну хворобу, що дуже ускладнило його стан.

"Пацієнт перебував на постійній кисневій підтримці. Операція тривала 12 годин, наразі чоловік перебуває в реанімації, його стан задовільний", - повідомило МОЗ.

Донором стала 60-річна жінка, якій медики констатували смерть мозку через геморагічний інсульт. Прийняте її рідними рішення дало змогу після смерті пацієнтки врятувати життя ще трьом людям: трансплантологи "Феофанії" пересадили її печінку 62-річному чоловікові, а фахівці Інституту нефрології НАМН України та Інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова - нирки двом жінкам.

"Усі пацієнти, яким пересадили органи, почуваються задовільно. Пересаджені органи працюють. Для пацієнтів увесь процес трансплантації та довічне отримання ліків-імуносупресантів безоплатний, за це платить держава", - наголосив МОЗ.




Просмотров: 368
Другие новости