Компании

все компании

Керівництво FTX отримало $3,2 млрд на особисті рахунки - матеріали справи

17 березня 2023 року, 10:01
Головний виконавчий директор збанкрутілої криптовалютної біржі FTX Сем Банкман-Фрід отримав від неї $2,2 млрд, згідно із заявою до суду у справах про банкрутство, поданою новим керівництвом біржі.

Банкман-Фрід і п'ять членів його найближчого оточення переказали на свої особисті рахунки загалом $3,2 млрд, кошти здебільшого надійшли від Alameda Research - хедж-фонду для торгівлі криптовалютою, афілійованого з FTX. Заявлена сума не охоплює вартості розкішної нерухомості на Багамах, де постійно проживав Банкман-Фрід, там же була зареєстрована біржа.

Банкману-Фріду висунуто численні звинувачення, пов'язані з крахом FTX. Серед іншого йому інкримінується змова з метою шахрайства, незаконне привласнення грошових коштів клієнтів біржі FTX, зокрема для використання в особистих цілях.

Новий CEO FTX Джон Рей, якого було призначено в листопаді 2022 року під час подачі документів про банкрутство, намагається визначити місцезнаходження криптовалюти та інших активів, які можуть бути повернуті мільйонам клієнтів FTX, чиї рахунки були заморожені після колапсу біржі, пише Financial Times. Керівництво біржі вивчає можливі способи повернення переказів Бенкману-Фріду і його колишнім колегам, але "наразі неможливо передбачити суму і терміни можливого грошового відшкодування".

Трьом колишнім співробітникам FTX, які визнали свою провину і співпрацюють зі слідством, - Нішаду Сінгху, Цзисяо Вану і Керолайн Еллісон - було переказано загалом більше ніж $800 млн. Водночас Еллісон, колишня глава Alameda, отримала лише $6 млн. Після визнання себе винною вона повідомила прокурорам, що з 2019 по 2022 рік Alameda мала доступ до "необмеженої кредитної лінії на FTX.com".

Ще двоє колишніх керівників FTX - Раян Салам і Джон Семюел Трабукко - отримали в сукупності понад $100 млн.

Як повідомлялося, наприкінці 2022 року влада США висунула обвинувачення одному з найвідоміших діячів криптоіндустрії Банкману-Фріду. Зокрема, він звинувачується в обмані інвесторів. За даними SEC, з травня 2019 року FTX залучила від них понад $1,8 млрд (зокрема $1,1 млрд у США) в обмін на входження в капітал біржі.

Крім того, FTX випускала власні токени FTT. На піку 2021 року їхня сукупна вартість становила $9,6 млрд. Їхні покупці отримували певні фінансові преференції під час здійснення операцій на FTX, а всередині групи компаній Банкмана-Фріда їх, як з'ясовується тепер, можна було використовувати як заставу під час кредитування. Біржа, яка залучала кошти клієнтів, видавала за такою схемою кредити іншій компанії Банкмана-Фріда - Alameda.

Реалізація шахрайських схем почалася 2019 року, з моменту заснування FTX, і тривала до її колапсу в листопаді 2022 року.




Просмотров: 360
Другие новости