Компании

все компании

Фондові індекси країн Європи різко знижуються на новинах про банкрутство двох банків у США

13 березня 2023 року, 14:32
Фондові індекси країн Західної Європи різко знижуються в понеділок на новинах про банкрутство двох банків у США і побоюваннях, що проблеми можуть перекинутися і на європейську банківську галузь.

Зведений індекс найбільших компаній регіону Stoxx Europe 600 до 11:25 кв впав на 2,43% і становив 442,73 пункту. Субіндекс банківського сектора впав майже на 4%, пише Bloomberg.

Британський фондовий індекс FTSE 100 опустився на 2,21%, німецький DAX - на 2,88%, французький САС 40 - на 2,59%. Італійський FTSE MIB та іспанський IBEX 35 втратили 4,3% і 3,4% відповідно.

Як повідомлялося, американський банк Silicon Valley Bank перейшов під управління Федеральної корпорації зі страхування депозитів (FDIC). FDIC продасть активи Silicon Valley Bank, що дасть змогу здійснити виплати за незастрахованими вкладами. Банкрутство банку стало найбільшим з фінансової кризи 2008 року.

Також регулятори закрили менший за розміром нью-йоркський Signature Bank, який користувався популярністю у власників криптовалют.

Федеральна резервна система (ФРС) у відповідь анонсувала новий механізм надання коштів фінансовим інститутам, щоб переконатися, що вони "мають можливість задовольнити потреби всіх своїх вкладників". Мінфін США виділить до $25 млрд зі стабілізаційного фонду для підтримки цієї програми.

Механізм, що дістав назву Bank Term Funding Program (BTFP), передбачає надання кредитів на термін до одного року банкам, ощадним асоціаціям, кредитним спілкам та іншим фінінститутам. Як забезпечення за цими кредитами ФРС прийматиме US Treasuries, облігації федеральних агентств, іпотечні бонди та низку інших паперів.

"Якби не підтримка регуляторів, ринок відкрився б набагато нижче. Втім, багато хто продає акції не через брак довіри, а за вказівкою відділів управління ризиками, - написав глава трейдингового відділу в MPPM GmbH Гільєрмо Ернандес Сампере. - Ми думали, що система стала міцнішою після (банкрутства - ІФ) Lehman. Сподіваємося, що це буде короткостроковий шторм, але без наслідків він не минеться".

Акції найбільш проблемного з провідних європейських банків Credit Suisse впали майже на 10%, оновивши історичний мінімум. Котирування Commerzbank AG впали на 11,6%, ставши лідером зниження в індексі Stoxx Europe 600.

Ціна паперів HSBC Holdings Plc опустилася на 3,4% на новині, що банк купує британський підрозділ Silicon Valley Bank за 1 фунт стерлінгів.

Ключовою подією для ринків цього тижня стане публікація даних про лютневу інфляцію в США у вівторок. Опитані Trading Economics аналітики прогнозують, що інфляція в Штатах сповільнилася минулого місяця до 6% з 6,4% у січні.

Капіталізація Sanofi (SPB: SNY) опускається на 1,4%. Французький виробник лікарських препаратів досяг угоди про купівлю американської біофармацевтичної компанії Provention Bio Inc. за $2,9 млрд.

Головним активом Provention є препарат TZIELD, єдиний схвалений регуляторами США метод лікування, покликаний уповільнити настання третьої стадії діабету 1-го типу.

Ринкова вартість Porsche AG падає на 3,5%. Німецький виробник автомобілів класу "люкс" відзвітував про зростання виручки торік на 13,6%, проте показник виявився гіршим за прогнози ринку.

По материалам: Bloomberg





Просмотров: 466
Другие новости