Компании

все компании

ДТЕК планує запустити в роботу перші 114 МВт Тилігульської ВЕС

10 березня 2023 року, 19:05
Група "ДТЕК" завершує будівництво першої черги Тилігульської вітрової електростанції (ВЕС) Миколаївської області потужністю 114 МВт із загальної заявленої потужності в 500 МВт.

"Уже навесні 2023 року 19 вітротурбін почнуть генерувати електроенергію для підтримки енергобалансу України. Реалізація проєкту дасть змогу зробити перший крок у досягненні цілей ініціативи "30 до 2030", які передбачають 30 ГВт встановлених потужностей відновлюваної енергетики в Україні до 2030 року", - йдеться в повідомленні групи на сайті в п'ятницю.

Водночас, згідно з повідомленням, "ДТЕК" розглядає можливість завершення будівництва та виходу станції на повну проєктну потужність, для чого, зокрема, веде переговори з міжнародними донорами та партнерами.

За наведеними в повідомленні словами інвестора SCM Ріната Ахметова, одним із бізнесів якої є група "ДТЕК", інвестиції енергохолдингу в сонячні та вітрові станції становили понад EUR1 млрд із моменту початку будівництва об'єктів зеленої енергетики 11 років тому.

"У 2022 році у нас були великі плани щодо будівництва нової - Тилігульської ВЕС, однак вторгнення Росії тимчасово призупинило проєкт. Сьогодні ж хочу сказати: ми прийняли рішення відновити будівництво ВЕС, і вже найближчими тижнями перша черга станції запрацює на повну потужність", - зазначив він.

Генеральний директор "ДТЕК" Максим Тимченко, якого цитують у повідомленні, наголосив, що "ДТЕК" побудував додаткові 114 МВт "зеленої" генерації за рік війни, незважаючи на всі її виклики.

"Це було складне завдання, але завдяки високому професіоналізму та хоробрості працівників компанії вже навесні запрацює нова вітростанція на 19 турбін. Росія знищує, а Україна створює. У цьому і є наша кардинальна різниця у світоглядах. "ДТЕК" будує нові енергетичні об'єкти, тому що вірить у перемогу України, ми даємо сигнал міжнародним партнерам про те, що інвестувати в Україну можна вже сьогодні, не чекаючи закінчення війни", - зазначив Тимченко.

За його словами, досягнення мети в 30 ГВт зеленої енергетики до 2030 року є амбітною метою України, про яку "ДТЕК" заявляв ще минулого року в Давосі, а відкриття нової ВЕС - це черговий практичний крок "ДТЕК" на цьому шляху.

Як повідомлялося, на початку 2021 року "ДТЕК ВДЕ" і данська компанія з виробництва вітротурбін Vestas уклали договір на будівництво першої черги "ДТЕК Тилігульська вітроелектростанція" потужністю 126 МВт. Проєкт будівництва Тилігульської ВЕС передбачав можливість збільшення потужності до 564 МВт.

Передбачалося також, що "ДТЕК Тилігульська ВЕС", інвестиції в яку планували в розмірі 18 млрд грн, почне генерацію електроенергії вже 2022 року. Фінансування будівництва першої черги планувалося за рахунок часткового використання "зелених" євробондів, випущених 2019 року на суму EUR325 млн із терміном обігу п'ять років.




Просмотров: 386
Другие новости