Компании

все компании

Гармонійні взаємини із сім'єю та друзями зберігають здоров'я - дослідження

6 березня 2023 року, 11:15
Учені з'ясували, що гармонійні взаємини з сім'єю, друзями та іншими оточуючими, а також фізична активність допоможуть зберегти здоров'я в старості.

У статтях, опублікованих British Medical Journal, йдеться про те, що хороші стосунки з близькими людьми знижують ризик наявності безлічі хронічних захворювань у похилому віці. Дослідження показали, що чим менш задовільними будуть ці стосунки у віці 40-50 років, тим вищим є ризик захворіти в більш пізньому віці.

Під час дослідження вивчили дані майже 8 тис. жінок в Австралії, у яких не було 11 поширених хронічних захворювань і яким було по 45-50 років на момент початку дослідження в 1996 році. Кожні три роки вони повідомляли про рівень своєї задоволеності своїми партнерами, членами сім'ї, друзями, роботою і колегами.

Їхній стан здоров'я відстежували протягом 20 років, щоб з'ясувати, чи не розвинулися в них діабет, гіпертонія, серцеві захворювання, інсульт, хронічна обструктивна хвороба легень, астма, остеопороз, артрит, рак, депресія або тривога.
Учені виявили, що в тих, хто повідомив про найнижчий рівень задоволеності соціальними стосунками, ризик розвитку захворювань був удвічі вищим, ніж у тих, хто повідомив про найвищий рівень задоволеності.

Так, результати дослідження свідчать про важливість підтримання якісних і різноманітних соціальних стосунків у середньому та ранньому віці.

Друге дослідження показало, що регулярна фізична активність у будь-якому віці сприяє поліпшенню роботи мозку в літньому віці, а дотримання режиму фізичних навантажень упродовж усього дорослого життя може допомогти зберегти гостроту розуму і пам'ять, а також запобігти розвитку недоумства.

В Університетському коледжі Лондона з'ясували, що навіть у 60 років краще займатися фізичними вправами для поліпшення когнітивних функцій, ніж взагалі нічого не робити. Під час дослідження цього колежу вивчили дані 1417 осіб, зокрема, інформацію про те, скільки вправ вони виконували протягом чотирьох десятиліть. Опитування проводили п'ять разів протягом усього дорослого життя, коли учасникам дослідження було 36, 43, 53, 60, 64 і 69 років.

Когнітивні тести, а також тести на швидкість опрацювання даних і пам'ять проводилися після того, як люди досягли 69 річного віку. Ті, хто був фізично активний щонайменше один-чотири рази на місяць у всіх п'яти окремих опитуваннях, показали найкращі результати в тестах.
"Найкращі когнітивні результати спостерігалися у тих, хто залишався фізично активним упродовж усього свого життя", - повідомила авторка дослідження, доктор Сара-Наомі Джеймс.

Згідно з прогнозами, кількість людей у віці 80 років і старше потроїться в період з 2020 по 2050 рік і досягне 426 мільйонів осіб. Тому здоров'я літніх людей стає дедалі актуальнішою темою.

По материалам: British Medical Journal





Просмотров: 280
Другие новости