Компании

все компании

Деякі динозаври могли видавати звуки схожі на пташині - дослідження

5 березня 2023 року, 10:00
Науковці з Музею Університету Хоккайдо та Американського музею природної історії знайшли докази того, що, принаймні, один із видів динозаврів міг видавати пташині крики.  Результати дослідження опубліковано в журналі Communications Biology.  

"Ми припускаємо, що пташина вокалізація, ймовірно, з'явилася у непташиних динозаврів до появи власне птахів", - пишуть дослідники.  Зазначається, що голосовий апарат динозаврів складався з хрящів, які погано зберігаються, оскільки не перетворюються на скам'янілості.  

Вивчивши анкілозавра Pinacosaurus grangeri, якого було виявлено 2005 року в Монголії, вчені дійшли висновку, що скам'янілі кістки в його горлі - це частини гортані, і за допомогою м'язів, які їх оточують, динозавр міг регулювати повітряний потік і видавати різні звуки.  

Фахівці порівняли ці кістки з голосовими апаратами кількох видів сучасних птахів і рептилій і виявили, що одна частина гортані пінакозавра була більшою. 

Таким чином, він був здатний видавати дуже гучні звуки. При цьому інша частина його гортані була довшою, ніж у сучасних тварин, що, найімовірніше, давало змогу м'язам трахеї змінювати звуки, які він видавав, - подібно до того, як змінюється звук із голосового органа сучасних птахів (сиринкса).  

Дослідники припускають, що, якщо динозавр був здатний видавати схожі на пташині звуки, то, найімовірніше, він використовував їх із тих самих причин - для приваблення партнерів, відстежування потомства і захисту території.

По материалам: Communications Biology





Просмотров: 328
Другие новости