Компании

все компании

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку пом'якшила норматив ліквідності на час війни

24 лютого 2023 року, 18:18
Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) з 16 лютого 2023 року і на період дії воєнного стану дозволила профучасникам ринку відмовитися від розрахунку і подачі пруденційних нормативів, а також зупинила правозастосування за цим напрямком.

"Чинним залишається інструмент, запроваджений під час дії воєнного стану - норматив ліквідності активів", - ідеться в повідомленні регулятора на його сайті в четвер.

Водночас НКЦПФР пом'якшила норматив ліквідності активів: тепер із 1 січня 2023 року він становить щонайменше 0,1, із 1 березня - щонайменше 0,3 і з 1 жовтня цього року - щонайменше 0,5. Під час його введення у вересні минулого року було заявлено, що з 1 січня 2023 року нормативне значення ліквідності активів має становити не менше ніж 0,3, з 1 липня - не менше ніж 0,5 і з 1 січня 2024 року - не менше ніж 1.

Тоді передбачалося, що для профучасників, які отримуватимуть ліцензію після 1 січня 2023 року, цей норматив уже буде на рівні щонайменше 1, однак тепер достатньо і 0,5.

"НКЦПФР зробила черговий крок для зменшення навантаження на професійних учасників ринків капіталу та організованих товарних ринків. Комісія розраховує, що нововведення сприятиме дотриманню фінансової стабільності на ринках капіталу та організованих товарних ринках, об'єктивній та регулярній оцінці активів та фінансового стану професійних учасників і захисту прав інвесторів", - наголошується в релізі.

Комісія вказала, що вимоги щодо подання звітних даних і провадження у справах про порушення вимог законодавства відновляться через 90 днів після завершення дії воєнного стану.

Усі перераховані вище зміни закріплені рішенням НКЦПФР №153 від 15 лютого цього року.

Норматив ліквідності активів розраховується за формулою, яка включає грошові кошти, облігації внутрішньої та зовнішньої державної позики, фінансові інструменти та зобов'язання професійного учасника щодо мінімального розміру початкового капіталу, встановленого законодавством для відповідного виду професійної діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках.

Розрахунок та подання нормативу ліквідності здійснюється з 1 січня 2023 року та здійснюється інвестфірмами, компаніями з управління активами та депозитарними установами - станом на кінець кожного робочого дня, іншими профучасниками - станом на кінець останнього дня кожного місяця.




Просмотров: 277
Другие новости