Компании

все компании

IT-компанії України залучили $1 млрд венчурних інвестицій у 2022 році

24 лютого 2023 року, 18:02
Українські IT-компанії залучили близько $1 млрд венчурних інвестицій 2022 року, головним чином, це були інвестиції іноземних компаній, тоді як активність більшості українських компаній з інших секторів, які інвестували в розвиток IT до війни, впала до нуля, повідомив заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков.

"Чітко цифру не назву. Можу припускати, що до $1 млрд минулого року доходила (цифра венчурних інвестицій в IT) навіть в умовах повномасштабної війни", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, з початку війни інтерес венчурних інвесторів до сектору різко знизився, проте влітку активність відновилася. Зокрема, було засновано Blue&Yellow Heritage Fund (перший венчурний фонд американської компанії Venture Capital для роботи з українськими IT-проектами - ІФУ) на $50 млн. Також відомо про кілька зарубіжних фондів, готових інвестувати понад $10 млн кожен, додав заступник міністра.

"Я не бачу сьогодні в Україні людей, які б виділяли на це кошти. Уявіть, до війни ті ж самі "ДТЕК", "Метінвест" мали групи, які займалися інноваціями, інвестиціями. Однак, я не думаю, що на тлі того, скільки об'єктів постраждало через повномасштабне російське вторгнення, ці групи мають фінансування. Аналогічні проєкти мали компанії "Київстар", Vodafone, група Пінчука. Зараз більшість проєктів згортається", - зазначив Борняков.

Він додав, що близько $15 млн вдалося залучити як гранти і донати. Приблизно $0,5 млн грантової підтримки надали партнери з USAID CEP, WNISEF, GIST, EIT Raw materials, YEP. Близько $40 млн від початку повномасштабної війни оцінює свій внесок Google, гранти сервісами надавали також Microsoft і Amazon.

У ТОП-3 напрямки, що викликають інтерес у інвесторів, за словами Борнякова, входять web3, mil-tech, штучний інтелект.

Заступник міністра не став робити прогнозів щодо можливих інвестицій, які можуть бути виділені для IT-сфери в Україні 2023 року, зазначивши, що "багато чого залежатиме від ситуації з військовими діями".

"Однак, з ініціативою, яку ми запускаємо (mil-tech стартапи), якщо все робити правильно, можна залучити навіть більше коштів (ніж у 2022 році)", - сказав він.

По материалам: Інтерфакс-Україна





Просмотров: 408
Другие новости