Компании

все компании

В IT-компанії MacPaw пройшли обшуки

15 лютого 2023 року, 16:43
Обшуки правоохоронців в офісі однієї з найбільших українських IT-компанії MacPaw і в будинку її засновника Олександра Косована відбулися в середу у зв'язку з питаннями придбаних компанією земельних ділянок для реалізації інвестпроєкту.

"В офіс MacPaw і в мій особистий будинок прийшли з обшуками. Навіть під час повномасштабної війни чиновники знаходять привід, час і спосіб тиснути на український бізнес", - заявив Косован у Facebook.

За його словами, причиною обшуків стали питання до земельних ділянок, які MacPaw законно придбала в період із 2016 до 2021 року.

"До обшуків ми надали слідчим усі необхідні документи. Тобто обшуки в нашому випадку - необов'язковий захід, але держслужбовці вирішили інакше", - підкреслив він.

Косован не виключив, що через недосконалість земельного законодавства і через застаріле регулювання "могли бути допущені якісь помилки чиновниками".

За його словами, щодо питання земельних ділянок, які стали приводом для обшуків, діалог із місцевою владою задля виправлення помилок і створення цікавого та цінного проєкту триває понад три роки.

"Однак після того, як ми інвестували десятки мільйонів доларів у розвиток ділянок, ними зацікавилися чиновники, які тепер намагаються відібрати ці землі та актив", - заявив Косован.

Зі свого боку співзасновник monobank Олег Гороховський на сторінці у Facebook висловив припущення, що зазначені обшуки пов'язані з тим, що "земельні ділянки опинилися в чиємусь списку бажань".

"Олександра Косована в образу не дамо. Один із найпорядніших і найдостойніших людей, яких я знаю. Меценат, візіонер, патріот. Думаю, у когось на аркуші бажань на цей рік просто виявилися записані його земельні ділянки", - зазначив він.

Як підкреслив Гороховський, MacPaw - міжнародна компанія з великою кількістю міжнародних нагород. Компанія - резидент "Дія.City".

Згідно з інформацією в базі судових рішень, у правоохоронців є претензії до ТОВ "Макпау Проперті Менеджмент" у зв'язку з реалізацією проєкту будівництва комплексу відпочинку "IT-Relax" на території Циблівської сільської об'єднаної громади (Бориспільський р-н Київської обл.). Кримінальне провадження було відкрито в червні 2021 року. Основні звинувачення - нецільове використання земель сільгосппризначення та будівництво об'єктів нерухомості у 100-метровій нормативно-прибережній захисній смузі Дніпра.

Заснована Косованом у 2008 році MacPaw є компанією з розробки програмного забезпечення. Основні продукти - CleanMyMac X, ClearVPN, Setapp і Gemini, Unarchiver. Заявлена кількість користувачів перевищує 30 млн.




Просмотров: 499
Другие новости