Компании

все компании

Споживчі ціни у США зросли на 6,4%

15 лютого 2023 року, 08:28
Споживчі ціни (індекс CPI) у США в січні 2023 року зросли на 6,4% відносно того самого місяця 2022 року, свідчать дані міністерства праці країни.

Таким чином, інфляція сповільнилася порівняно з 6,5% у грудні й перебуває на найнижчому рівні з жовтня 2021 року.

Однак аналітики очікували набагато істотнішого ослаблення темпів зростання цін - у середньому до 6,2%, згідно з даними Trading Economics.

Темпи зростання цін на енергоносії минулого місяця прискорилися до 8,7% із 7,3% у грудні, зокрема бензин подорожчав на 1,5% (місяцем раніше він подешевшав на ту саму величину). Водночас підйом вартості електроенергії сповільнився до 11,9% з 14,3%.

Вартість продуктів харчування в січні піднялася на 10,1% після підвищення на 10,4% місяцем раніше. Уживані автомобілі подешевшали на 11,6% (у грудні їхня ціна впала на 8,8%).

Індекс CPI у січні збільшився на 0,5% відносно попереднього місяця (згідно з переглянутими даними, у грудні зростання становило 0,1%). Це максимальний підйом за останні три місяці. Він зумовлений, зокрема, подорожчанням продуктів, бензину і природного газу.

Опитані The Wall Street Journal експерти прогнозували підвищення на 0,4%. Сильний підйом цього показника може свідчити про те, що інфляція в країні не ослабне так скоро, як усім би хотілося.

Споживчі ціни без урахування вартості продуктів харчування та енергоносіїв (індекс Core CPI) зросли на 5,6% у річному вираженні та на 0,4% у помісячному. Експерти очікували підвищення першого показника на 5,5%, зростання другого збіглося з прогнозом. У грудні підйом становив 5,7% за рік і 0,4% за місяць.

Федеральна резервна система уважно стежить за даними про темпи зростання споживчих цін у країні, які є одним із важливих чинників під час ухвалення рішень щодо грошово-кредитної політики. Цільовий рівень інфляції ЦБ становить 2%.

Наступне засідання Федрезерву відбудеться 21-22 березня.




Просмотров: 249
Другие новости