Компании

все компании

Романтичні афери обійшлися американцям у $1,3 млрд

15 лютого 2023 року, 07:04
Близько 70 тис. американців втратили гроші через романтичні афери у 2022 році порівняно з 56 тис. роком раніше, свідчать дані Федеральної торгової комісії США (FTC).

Шахраї минулого року вкрали у своїх жертв $1,3 млрд, що приблизно збігається з показником за 2021 рік. Проте обсяг вкрадених коштів набагато вищий за суму в $730 млн, зафіксовану 2020 року, і $493 млн за підсумками 2019 року.

Середній збиток минулого року становив $4,4 тис., і найчастішими жертвами обману ставали люди, старші за 70 років. Такі види шахрайства зазвичай починаються із зустрічей у застосунку для знайомств або в соцмережах, зазначає MarketWatch.

"Ці шахраї звертають пильну увагу на інформацію, якою ви ділитеся, і не втрачають можливості стати вашим ідеальним партнером. Вам щось подобається, отже, їм теж. Ви хочете стосунків, вони теж готові, - зазначає старший дослідник даних FTC Емма Флетчер. - Але є один виняток - ви хочете зустрітися в реальному житті, а вони не можуть".

За її словами, найпопулярніше виправдання цьому - служба на далекій військовій базі або робота на морській нафтовій вишці.

"Минулого року 40% людей, які заявили про втрату грошей через романтичну аферу, сказали, що контакт почався в соцмережах, - сказала Флетчер. - 19% сказали, що це почалося на інтернет-сайті або в застосунку. Багато людей повідомляли, що шахрай потім швидко перевів бесіду у WhatsApp, Google Chat або Telegram".

Один із використовуваних варіантів є шантаж, коли жертву переконують надіслати відверті фотографії, а потім погрожують опублікувати їх, якщо вони не заплатять гроші. Хоча тільки 3% романтичних афер пов'язані з так званим секс-здирництвом, ця форма шантажу з 2019 року збільшилася у вісім разів. Причому найчастіше цими жертвами стають люди від 18 до 29 років. Люди в цій віковій групі в шість разів частіше повідомляють про такий шантаж, ніж ті, кому 30 років і більше.

Будь-які шахраї хочуть отримати гроші швидко й у такий спосіб, щоб їх важко було повернути, зазначається в повідомленні FTC. Шлюбні аферисти в 19% випадків просили переказати гроші в криптовалюті, 24% були згодні на подарункові карти. Причому на криптовалюту припало більше третини (34%) сумарного збитку, тоді як на карти - лише 7%.

По материалам: MarketWatch





Просмотров: 422
Другие новости