Компании

все компании

Президент Туркменістану затвердив інвестпрограму країни на 2023 р. в обсязі $10,7 млрд

14 лютого 2023 року, 15:06
Президент Туркменістану Сердар Бердимухамедов затвердив інвестиційну програму країни на 2023 рік, згідно з якою обсяг капіталовкладень у національну економіку становитиме 37,4 млрд манатів ($10,7 млрд за курсом ЦБ країни - ІФ).

Відповідну постанову глави держави опубліковано в суботньому номері урядової газети "Нейтральний Туркменістан".
   
"На поточний рік нами ухвалено масштабну програму. Очікується, що у 2023 році в економіку країни за рахунок усіх джерел фінансування буде інвестовано 37 млрд 400 млн манатів", - сказав президент, виступаючи на розширеному засіданні уряду напередодні, де і було підписано постанову про інвестпрограму.
   
Як зазначає газета, на розширеному засіданні уряду минулої п'ятниці обговорювали підсумки соціально-економічного розвитку країни за 2022 рік.
   
За словами глави держави, відповідно до інвестиційної програми, на будівництво об'єктів виробничого призначення планують спрямувати 20 млрд 800 млн манатів ($5,9 млрд), соціального призначення - 16 млрд 600 млн манатів ($4,7 млрд), що становитиме відповідно 55,6% і 44,4% від сукупного обсягу інвестицій по країні.
   
"Цього року за рахунок усіх джерел фінансування передбачається здати в експлуатацію 1 млн 58,5 тис. квадратних метрів житла, - продовжив Бердимухамедов. - У рамках інвестиційної програми буде запущено зведення цілої низки об'єктів і споруд у столиці та регіонах з метою поліпшення умов життя населення".
   
Президент зазначив, що в Ашхабаді планують розпочати будівництво Міжнародного центру педіатрії на 160 місць, Центру стоматології, Міжнародного науково-клінічного центру онкології на 500 місць і Центру культури на 4000 місць.
   
Також передбачається завершити зведення низки об'єктів в Ашхабаді - комплексу будівель Академії державної служби при президенті Туркменістану, 23 житлових будинків і водо-очисної споруди потужністю 150 тис. кубометрів питної води.
   
"Крім них, в експлуатацію будуть здані перша черга нового сучасного адміністративного центру Ахалського велаяту (області) - міста Аркадаг, що є одним із найбільших проектів у масштабах регіону, нові села, а також сучасна стайня, призначена для утримання 600 ахалтекінських скакунів", - сказав Бердимухамедов.
   
"Нинішнього року ми введемо в експлуатацію високовольтні повітряні лінії електропередачі Ахал-Балкан і Балкан-Дашогуз, ділянку Теджен-Мари автобану Ашгабат-Туркменабат, 15 середніх шкіл і 3 дитячих садочки, а також виділимо значні кошти на прокладку автошляхів, систем зв'язку, водо-, газо-, енергопостачання та будівництво очисних споруд", - продовжив глава держави.
   
За словами президента, цього року "нам потрібно почати вкладати значні кошти в низку пріоритетних напрямів, спрямувати мільярди манатів на технологічну модернізацію ключових галузей, а також продовжувати вдосконалення структури управління економікою, підготовку нових молодих кадрів".
   
Крім того, як сказав Бердимухамедов, протягом року в країні відбудеться кілька великих заходів.
   
"Ми приймемо делегації на чолі з лідерами інших держав і проведемо низку міжнародних форумів", - сказав він.




Просмотров: 286
Другие новости