Компании

все компании

"Метінвест" почав імпорт е/е з ЄС і довів завантаження "Каметсталі" до 65%

9 лютого 2023 року, 15:42
Гірничо-металургійна група "Метінвест" після дозволу уряду закуповувати підприємствам електроенергію за кордоном почала її імпорт з ЄС і довела завантаження заводу "Каметсталь" (Кам'янське Дніпропетровської обл.) до 65%, проте її вартість дуже висока і підприємства можуть зупинитися через нерентабельність.

"У листопаді-грудні та перші дні січня у нас були проблеми з е/е, проте з відкриттям імпорту ми почали закуповувати електроенергію з Євросоюзу. Так ми змогли збільшити завантаженість "Каметсталі" до 65%. (Імпортна е/е - ІФ-У) приблизно вдвічі дорожча, ніж на українському ринку. І це проблема. Ще певний період, поки нам необхідно виконувати закордонні контракти, ми можемо купувати імпортну е/е. Але в якийсь момент це скінчиться. Економіка компаній може просто не витримати", - сказав генеральний директор групи "Метінвест" Юрій Риженков в інтерв'ю LIGA.net.

За його словами, наразі з меткомбінатів групи працює "Каметсталь" двома домнами з трьох, а також "Запоріжсталь", де частка "Метінвесту" становить приблизно 50%, працює на двох доменних печах із чотирьох.

Топ-менеджер нагадав, що в першій половині 2022 року компанія перебудувала логістику через війну, щоб перейти на поставки ЗРС і металу до інших європейських країн через європейські порти та залізницею. Але економічно вигідніше експортувати сировину через чорноморські порти.

"Якщо наша логістика з Кривого Рогу до Китаю коштувала до повномасштабної війни приблизно $35-40, то зараз $125-130 за тонну сировини. І це за найбільш економічно вигідними маршрутами - Дунай і порт Констанца в Чорному морі", - констатував Риженков, додавши, що "Укрзалізниця" в період війни виявилася досить системною структурою.

Що стосується підприємств групи в ЄС і Великій Британії (чотири заводи), а також вугільної шахти в США, то вони працюють зараз як відокремлені підприємства - самі закуповують напівфабрикати і продають готову продукцію. Якщо раніше майже вся сировина з шахт США їхала в Україну, то зараз майже все продається або в США, або в Південну Америку, або відвантажується на ринки Європи.

У 2023 році на СЕО очікує низка викликів - продовження бойових дій, мобілізація та стан світового металургійного ринку. Минулий рік для сектору був непоганий, але є всі ознаки поступового охолодження ринку, а це означає, що в перспективі на ринку можуть впасти ціни на руду і метали.

Втрати групи через війну величезні - як людьми, так і активами.

"Наскільки мені відомо, окупанти намагалися запустити ММК Ілліча, але в них так нічого і не вийшло. І сумніваюся, що вийде. Це, по-перше. По-друге, вони вже кілька разів змінювали свою думку, що вони хочуть робити з "Азовсталлю". Останнє, що я чув - що вони хочуть запустити на території "Азовсталі" технологічний парк або щось на кшталт курортної зони. Думаю, вони просто знайшли наші плани. Це був той план, який представив мер Вадим Бойченко перед війною. Ми планували протягом 10-15 років побудувати за межами Маріуполя кілька нових підприємств, а на місці "Азовсталі" створити або технопарк, або зону відпочинку", - сказав керівник компанії.

За його словами, збитки через війну обчислюються десятками мільярдів доларів, і компанія намагатиметься їх стягнути з Росії.

"Як ви знаєте, наш акціонер Рінат Ахметов уже сказав, що буде відбудовувати Маріуполь і фінансувати будівництво нового металургійного виробництва. Думаю, що після деокупації ми побудуємо в Маріуполі щось більш екологічне і технологічне. Не бачу сенсу відновлювати "Азовсталь" у тому вигляді, в якому було підприємство. І це буде за гроші від репарацій", - зазначив Риженков.

Відповідаючи на запитання про плани купити мініелектростанції, СЕО уточнив, що у компанії немає плану стати повністю автономними. "Це дуже дорого й економічно невиправдано. Ми хочемо встановити біля своїх підприємств генерацію, щоб, коли зникне в системі е/е, ми могли втримати виробництво. Щоб не завалити наші кисневі блоки, наші доменні печі, колектори. Щоб не сталася через блекаут техногенна катастрофа".

"У нас є своя генерація: на 35 МВт - на "Запоріжсталі", на 10 МВт - на "Каметсталі". І ми зараз дивимося на модульні електростанції на 20 МВт і генераторні установки на 2,5 МВт. У нас уже є три таких. Одна з них - у Покровської вугільної групи. Коли зникає е/е, нам потрібно піднімати з лав на поверхню людей, підтримувати вентиляцію", - пояснив гендиректор, додавши, що нова електростанція на 1МВт коштуватиме від €800 000 до €1 млн. Ціни залежать від палива, яке використовують під час виробництва електроенергії та від потужності.

Щодо намірів придбання метпотужностей у ЄС, Риженков сказав, що компанія ніколи не приховувала свого інтересу до інших європейських активів. "Метінвест дивився на європейські активи протягом усього свого існування. Особливо - у Східній Європі. Тому ми завжди дивилися на той же US Steel Kosice, на Dunaferr і на підприємство Galati, яке нещодавно продавав ArcelorMittal. Водночас, це не альтернатива інвестуванню коштів в економіку України, а навпаки".

Так, більше половини видобутої в Україні руди компанія відправляла на експорт. В Україні споживалася приблизно третина, а з втратою операційного контролю над "Азовсталлю" і ММК Ілліча цей показник навіть менший. Тож, щоб розвивати українські підприємства, група має знайти для них постійного споживача - той самий завод у Болгарії чи Італії також використовуватимуть українські високоякісні окатиші.

"До того ж у нас є плани з розвитку "Каметсталі" та "Запоріжсталі". А коли ми деокупуємо Маріуполь, там теж будуть інвестиційні плани. Єдине - Україна повинна перемогти. Перемогти й отримати серйозні гарантії, що нової війни не буде. Не новий Будапештський меморандум, а реальні гарантії. І тільки тоді сюди прийдуть інвестиції", - резюмував Риженков.

"Метінвест" є вертикально інтегрованою групою з видобувних і металургійних підприємств. Підприємства групи розташовані, в основному, в Донецькій, Луганській, Запорізькій і Дніпропетровській областях.

Основними акціонерами холдингу є група "СКМ" (71,24%) і "Смарт-холдинг" (23,76%), які спільно керують ним.

ТОВ "Метінвест Холдинг" - керуюча компанія групи "Метінвест".




Просмотров: 444
Другие новости