Компании

все компании

ДП "Ліси України" провело першу закупівлю через держплатформу Etender

7 лютого 2023 року, 10:04
Державне спеціалізоване підприємство "Ліси України" провело першу закупівлю через офіційний майданчик для державних закупівель/тендерів Etender, розроблений на одній платформі з майданчиками Prozorro і "Prozorro.Продажі".

"Це вже третя революційна подія в напрямку детінізації лісової галузі. Минулого та позаминулого років ми започаткували реалізацію необробленої деревини та пиломатеріалів на електронних аукціонах. Тепер прозорими та конкурентними стають закупівлі", - повідомив голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець у Facebook у понеділок.

Він пояснив, що прозора і конкурентна процедура відкритих торгів дає змогу громадськості ознайомитися з анонсами закупівель, їхніми умовами, технічними вимогами та іншою інформацією. Крім того, інформація про проведені закупівлі обов'язково дублюється на сайті ДП "Ліси України".

"Донедавна лісгоспи як окремі господарюючі суб'єкти керували закупівлями самостійно. Недоліки всім відомі: прямі договори замість прозорих електронних аукціонів; обмежена конкуренція; закупівля дрібними партіями, що майже завжди дорожче, ніж гуртом; відсутність єдиних уніфікованих технічних вимог до предмета закупівлі; невигідні грошові умови втілення розрахунків; складнощі з гарантійним і післягарантійним обслуговуванням продукції, що закуповується", - вказав Болоховець.

Голова Держлісагентства уточнив, що у лісгоспів зі складу "Лісів України" залишилася можливість проводити невеликі закупівлі на місцях, але їхня частка поступово зменшуватиметься. Тепер стратегія і план закупівель для лісогосподарської галузі формується на рівні центрального апарату ДП "Ліси України", яке готує і проводить тендери на придбання пального, техніки, запчастин та іншої продукції за підтримки експертної групи, що відповідає за створення єдиних технічних вимог до торгів.

Крім того, в рамках реформи кожна філія ДП отримає особистий доступ та особистий кабінет в Etender, де може формувати заявку на певну суму. Центральний апарат здійснюватиме онлайн-моніторинг, контролюватиме процес закупівель і підтверджуватиме заявку в разі дотримання філією всіх вимог до тендера.

Болоховець наголосив, що процес переходу на нову систему закупівель тільки почався, і система працює в тестовому режимі. Повністю на нову систему закупівель "Ліси України" перейдуть із другого кварталу 2023 року.

Як повідомлялося, у вересні 2022 року Україна розпочала реформу державної лісогосподарської галузі, у межах якої всі 158 лісгоспів країни об'єдналися в єдине державне спеціалізоване підприємство "Ліси України", а нинішні 24 облуправління було укрупнено до дев'яти регіональних управлінь лісового та мисливського господарства.

За словами Болоховця, створення єдиної компанії повністю відповідає європейській практиці: досвіду країн Балтії, Польщі та інших держав. Також єдина компанія досягає кращих економічних результатів, більш ефективно залучає інвестиції та впроваджує нові технології за умови прозоріших і стандартизованих бізнес-процесів.

Надалі структура "Лісів України" має складатися з трьох рівнів: місцевих філій, регіональних офісів і центрального офісу. Нове підприємство сконцентрується на плануванні, координації та контролі якості робіт. Для виконання робіт на конкурсних засадах залучатимуться зовнішні підрядники.




Просмотров: 334
Другие новости