Компании

все компании

Ринки акцій Європи знижуються на тлі зростаючої напруженості у відносинах США і Китаю

6 лютого 2023 року, 12:48
Європейські ринки акцій знижуються в понеділок на тлі зростаючої напруженості у відносинах США і Китаю.

Раніше Штати збили над своєю територією китайський аеростат, який, за твердженням Пентагону, був розвідувальним. Пекін у зв'язку з цим заявив протест Вашингтону. За твердженням влади КНР, вона неодноразово інформувала американську сторону, що аеростат є цивільним об'єктом і потрапив до США через форс-мажорні обставини.

Держсекретар США Ентоні Блінкен відклав запланований на 5-6 лютого візит до Китаю після інциденту з китайським аеростатом

"Цей епізод, імовірно, став великим сюрпризом для інвесторів з огляду на нещодавні очікування, що відносини КНР і Штатів можуть покращитися після візиту Блінкена, який тепер скасовано", - зазначає аналітик Forsyth Barr Asia Віллер Чень, слова якого наводить агентство Bloomberg.

Зведений індекс найбільших компаній регіону Stoxx Europe 600 за даними на 11:50 кв. м. у понеділок опустився на 0,82% і становив 457,01 пункту.

Німецький фондовий індекс DAX втратив 1%, британський FTSE 100 - 0,85%, французький САС 40 - 1,28%, італійський FTSE MIB - 0,69%, іспанський IBEX 35 - 0,93%.

Несподівано сильні дані з ринку праці США, опубліковані минулої п'ятниці, погіршили настрої інвесторів, показавши, що у Федеральної резервної системи (ФРС) залишається достатній простір для маневру щодо подальшого посилення грошово-кредитної політики.

Згідно з даними Мінпраці США, кількість робочих місць в економіці країни в січні збільшилася на 517 тис., безробіття впало до мінімальних з 1969 року 3,4%.

Цього тижня трейдери чекатимуть нових сигналів від голови Федеральної резервної системи (ФРС) Джерома Пауелла, який виступить в Економічному клубі Вашингтона у вівторок.

"Дані з ринку праці США підтвердили нашу впевненість у тому, що ФРС утримуватиме ставку на високому рівні довше, ніж припускають оптимістичні сценарії", - говорить Він Тін, який відповідає за стратегію на валютному ринку в Brown Brothers Harriman.

Статдані з європейських країн, опубліковані в понеділок, були переважно позитивними.

Так, обсяг замовлень промислових підприємств Німеччини в грудні підскочив на 3,2% порівняно з попереднім місяцем, показала доповідь міністерства економіки ФРН. Аналітики в середньому очікували збільшення показника на 2% після його падіння на 4,4% у листопаді.

Індикатор активності в будівельному секторі ФРН, що розраховується S&P Global, збільшився в січні до 43,3 пункту з 41,7 пункту місяцем раніше. Залишаючись нижче за позначку в 50 пунктів, індекс, як і раніше, вказує на зниження активності, проте темпи спаду сповільнюються.

PMI будівельного сектора єврозони в січні збільшився до 46,1 пункту - максимуму за 7 місяців, з 42,6 пункту в грудні, аналогічний індикатор у Франції зріс до 48,4 пункту з 41 пункту, свідчать дані S&P Global.

Акції британського виробника алкоголю Diageo Plc втрачають у ціні 0,2% на торгах у понеділок. Компанія повідомила про намір збільшити частку в East African Breweries Plc до 65% з 50,03%. Diageo володіє цією часткою через підрозділ Diageo Kenya Ltd.

Серед лідерів зниження в Британії - папери страхової компанії Prudential Plc (-3,4%), Anglo American Plc (-2,1%), Rio Tinto (-2,2%), а також фармкомпанії AstraZeneca Plc (-1%).

У Німеччині дешевшають акції adidas AG (-3,3%), Infineon Technologies (-2%), Deutsche Bank (-2,3%) і Siemens Energy (-1,8%).

Вартість паперів італійського банку Intesa Sanpaolo, який опублікував хорошу звітність минулого тижня, піднялася під час торгів на 1,7%.




Просмотров: 286
Другие новости