Компании

все компании

Concorde Capital очікує можливість купівлі активів в Україні

6 лютого 2023 року, 23:16
Розв'язана Росією повномасштабна війна продовжує наносити значні економічні збитки, і якщо у 2022 році власники українського бізнесу ще не готові були продавати свої активи за розумною ціною, то у 2023 році це більш імовірно, вважає голова однієї з провідних на українському ринку інвесткомпанії Concorde Capital Ігор Мазепа.

"Багато бізнесменів і приватних компаній у нас стикаються з великою, величезною проблемою нестачі робочого капіталу - по-перше, а по-друге, з дуже незрозумілими, примарними, туманними перспективами, що буде далі з бізнес-середовищем, з компаніями, з ринками. Я думаю, що ці фактори будуть підштовхувати багатьох наших бізнесменів, на жаль, до того, щоб, напевно, думати про вихід з активів в Україні", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

"У цьому сенсі для нас, покупців, 2023 рік і, якоюсь мірою, 2024 рік можуть бути якоюсь можливістю", - зазначив Мазепа в кулуарах бізнес-форуму зі швидкого відновлення України в Люксембурзі, організованого Українсько-люксембурзьким діловим клубом.

За його словами, ідеться про таку можливість для будь-яких покупців, які візьмуть на себе ризик зайти в Україну до закінчення війни, "з незрозумілими, каламутними перспективами, ясна річ, за розумну ціну".

Говорячи про ціну, Мазепа припустив, що у професійного інвестора члени інвестиційного комітету, які виконують фідуціарну функцію, зважуючи різні сценарії закінчення війни - від оптимістичного до суперпесимістичного, можуть оцінити дисконт до довоєнної ціни в межах 50-75%.

"Те саме скажуть люди, які сидять у наглядових радах західних або глобальних компаній, які оперують на своїх ринках. Зважуючи всі можливі сценарії розвитку, вони прийдуть до такої самої думки або рекомендації, що дисконт має бути суттєвий, на жаль", - констатував інвестбанкір.

Він зазначив, що станом на зараз поки що мало хто готовий погодитися на такі дисконти.

"Але, знову ж таки, поки що я не бачу поліпшення в бізнес-кліматі, поліпшення здатності уряду та економічної влади адмініструвати країну правильно, прозоро, без корупції. Це, звісно, не додає оптимізму і, напевно, що далі така ситуація створюватиметься, то більше продавців і нинішніх аукціонерів будуть схильні все-таки думати про вихід, навіть за істотного дисконту акціонерів, який насправді відображає реальність", - констатував Мазепа.

Він уточнив, що поки йдеться більше про потенційних українських покупців. "Але, я думаю, це питання часу", - спрогнозував він інтерес іноземних інвесторів.

Очільник Concorde Capital наголосив, що "бренд Україна" тепер має неймовірну вагу і неймовірне значення у світі, хоча це і пов'язано з трагічними подіями останнього року.

"Думаю, це теж якоюсь мірою зіграє на руку для того, щоб залучити західні гроші. Без західних грошей нічого не вийде... Після закінчення війни "кожна собака" буде у нас сильно крутитися в Україні", - спрогнозував Мазепа.




Просмотров: 304
Другие новости