Компании

все компании

Світові ціни на продовольство знизилися на 0,8%

3 лютого 2023 року, 17:44
Світові ціни на продовольство знижуються десятий місяць поспіль, у січні цього року порівняно з груднем 2022 року - на 0,8%, повідомляють в огляді ФАО (продовольча і сільськогосподарська організація ООН).

Індекс продовольчих цін ФАО в січні становив 131,2 пункту, що на 1,1 пункту (на 0,8%) нижче за грудневий рівень. Порівняно з піковим рівнем березня 2022 року індекс упав на 28,6 пункта (на 17,9%).

Індекс цін на зернові в січні на 0,1% перевищив грудневий показник і на 4,8% - показник січня минулого року. Динаміка руху світових цін виявилася різноспрямованою: ціни на рис і кукурудзу зросли, на ячмінь і пшеницю - впали.

Міжнародні ціни на пшеницю демонструють тенденцію до зниження третій місяць поспіль: за підсумками січня вони скоротилися на 2,5% через збільшення пропозиції на світових ринках, оскільки обсяги виробництва в Австралії та РФ виявилися вищими, ніж прогнозувалося раніше, зазначають експерти ФАО.

Індекс цін на рослинні олії в січні порівняно з груднем знизився на 2,9%, у річному вираженні - майже на 25%. Це стало результатом скорочення світових цін на пальмову, соєву, соняшникову та ріпакову олії.

Індекс цін на молочну продукцію в січні порівняно з груднем опустився на 1,4% і досяг найнижчого рівня за останні 12 місяців. Це зумовлено скороченням світових цін на вершкове масло і сухе молоко. Світові ціни на вершкове масло знижуються сьомий місяць поспіль на тлі неготовності учасників ринку укладати довгострокові імпортні контракти за поточними цінами, оскільки вони очікують на подальше падіння цін і зростання поставок з Океанії. Міжнародні ціни на незбиране сухе молоко знизилися через скорочення попиту з боку провідних імпортерів і збільшення поставок з Нової Зеландії. Ціни на сухе знежирене молоко також знизилися, в основному через млявий світовий попит. При цьому світові ціни на сир трохи зросли, що зумовлено відновленням ділової активності у сфері громадського харчування та роздрібних продажів у Західній Європі після новорічних свят, а також коливаннями валютних курсів.

Індекс цін на м'ясо в січні був на 0,1% нижчим за грудневий рівень. Зниження триває сьомий місяць поспіль, проте значення цього індексу все ще на 1,3% вище показників минулого року. До скорочення цін у січні призвело зниження світових цін на м'ясо птиці, яловичину та свинину. Світові ціни на м'ясо птиці знизилися найзначніше, оскільки, навіть на тлі широкого поширення грипу птахів, експортна пропозиція з боку провідних постачальників, як і раніше, перевищує імпортний попит. Ціни на свинину трохи знизилися на тлі високої пропозиції забійних свиней, особливо в Бразилії та США, і більш низького, ніж очікувалося, імпорту Китаєм напередодні китайського Нового року. Міжнародні ціни на яловичину також знизилися у зв'язку зі збільшенням пропозиції забійних тварин, головним чином в Океанії. При цьому ціни на баранину зросли на тлі зростання імпортного попиту, незважаючи на збільшення обсягів забою в Австралії.

Індекс цін на цукор у січні виявився на 1,1% нижчим за грудневе значення. Це перше зниження після різкого зростання в попередні два місяці. Воно викликане, головним чином, гарним урожаєм у Таїланді та сприятливими для розвитку посівів цукрової тростини погодними умовами в ключових районах вирощування цієї культури в Бразилії. Разом з тим занепокоєння у зв'язку зі зниженням видів на врожай в Індії та можливим скороченням експортної пропозиції утримало ціни на цукор від подальшого падіння.

Індекс продовольчих цін ФАО - це середньозважений показник, що відстежує динаміку міжнародних цін на п'ять основних продовольчих товарних груп.




Просмотров: 389
Другие новости