Компании

все компании

Президент України закликав владу Грузії звільнити Михайла Саакашвілі

2 лютого 2023 року, 10:34
Президент України Володимир Зеленський звернувся до керівництва Грузії із закликом звільнити українського громадянина і колишнього грузинського президента Михайла Саакашвілі.

"Прямо зараз українського громадянина, колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі повільно вбивають. Сам факт того, що нам досі доводиться боротися з такою спробою де-факто публічної страти людини в Європі у XXI столітті - це ганьба!", - написав Зеленський у своєму твітері.

У зв'язку з цим він закликав владу Грузії реалізувати зобов'язання за європейськими нормами захисту прав людини і звільнити Саакашвілі.

"З огляду на загрозу його життю, закликаю грузинську владу згадати свої зобов'язання за європейськими нормами захисту прав людини, припинити зловживання і звільнити Міхеїла! Україна запропонувала рішення. Я закликаю світ допомогти врятувати життя Михайлу і запобігти його страті", - написав президент.

Раніше в Києві під час пресконференції з главою Австрії Александром Вон дер Белленом Зеленський продемонстрував журналістам передані йому фотографії виснаженого експрезидента Грузії та висловив упевненість у тому, що грузинське керівництво має намір убити Міхеїла Саакашвілі.

Як повідомлялося, Саакашвілі таємно прибув до Грузії 29 вересня 2021 року. 1 жовтня його затримали в Тбілісі, після чого помістили у в'язницю в місті Руставі, де він оголосив голодування. 8 листопада його без узгодження з родичами та адвокатами перевели з в'язниці в місті Руставі в тюремну лікарню в Тбілісі (район Глдані). 20 листопада Саакашвілі перевели у військовий госпіталь у місті Горі, де він припинив голодування. 12 травня минулого року Саакашвілі помістили в цивільну клініку "Вівамед" у Тбілісі, де він перебуває і нині.

1 лютого на судовому процесі у справі про можливе відтермінування свого тюремного покарання Саакашвілі заявив через відеозв'язок, що перебуває у вкрай важкому стані і потребує необхідного лікування. Після того, як він спробував зняти майку їм показати своє виснажене тіло, відеозв'язок було перервано.

У Грузії експрезидент проходить за кількома кримінальними справами. Своє затримання він вважає незаконним, а звинувачення на його адресу сфальсифікованими.




Просмотров: 260
Другие новости