Компании

все компании

A.G.R. Group за півтора місяця відновив сільгоспкластер у Київській області

31 січня 2023 року, 16:20
A.G.R. Group за півтора місяця відновив сільгоспкластер у Київській області Сільськогосподарський кластер "Бровари" групи компаній A.G.R. Group навесні 2022 року був окупований російськими військами, які вторглися в північні регіони України, ракетними та артилерійськими обстрілами у холдингу було пошкоджено операційний силос, зерносушильний комплекс і зерносховище ємністю 20 тис. тонн.

Як повідомив власник аграрної групи Мисак Хідірян в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", на відновлення працездатності кластера знадобилося понад 5 млн грн і півтора місяця інтенсивних робіт, оскільки агрохолдинг поспішав вчасно провести посівну і збиральну кампанії.

Крім того, російськими обстрілами також пошкодило техніку A.G.R. Group, поставлену на зимове зберігання, внаслідок чого постраждали трактори John Deere та причіпні агрегати.

"Наш кластер "Бровари" навесні опинився в окупації. Російські окупанти вибили БТРом ворота, взяли охорону в заручники і почали мародерствувати: поцупили дизельне пальне, обладнання зі складів, пошкодили дорогу сільгосптехніку... Аж до того, що окупанти поламали дверцята в самохідних обприскувачах, щоб дістати магнітоли. Зняти не змогли - просто розкурочили панелі", - розповів власник A.G.R. Group в інтерв'ю.

Хідірян уточнив, що крім відновлення сільськогосподарських будівель, розмінування кластера "Бровари" зайняло близько 10 днів. Також на полях залишилося багато пошкодженої і знищеної військової техніки окупантів.

"Біля Броварського кластера залишилося багато битої російської техніки, яку ми своїми тракторами стягували для подальшого передання ЗСУ - там були здебільшого биті танки, але були й цілі. Частину техніки окупантів тягли до нас на базу, вантажили на трали і везли на ремонт. Було таке, що з полів доводилося один танк трьома потужними тракторами витягувати. Також їздили до сусідніх сіл і в людей з городів витягали трофеї рашистів", - зазначив Хідірян.

Як повідомлялося з посиланням на Національну академію аграрних наук України (НААН), сумарний прямий збиток, заподіяний сільськогосподарській галузі України внаслідок повномасштабного російського вторгнення, на кінець 2022 року сягнув $9,3-9,8 млрд, що можна порівняти із сумарним прибутком аграрних підприємств країни за 2020-й і 2021 рр.

До цієї цифри включено збитки від блокади українських морпортів і вимушеної зміни логістики експортних перевезень ($7,5-8,0 млрд), вартості непроданого торішнього зерна ($0,5 млрд) і вартості знищених або захоплених окупантами складських приміщень і елеваторів ($1,3 млрд).

До холдингу A.G.R. Group входить понад 20 компаній. Основний напрямок його діяльності - торгівля сільгосппродукцією, вирощування і зберігання зернових культур, а також тваринництво.

A.G.R. Group обробляє землі в Полтавській, Київській, Чернігівській, Миколаївській та Сумській областях. Вся вирощена продукція реалізується на зовнішніх ринках.

Президент холдингу і голова його наглядової ради - бізнесмен Мисак Хідірян.

По материалам: Інтерфакс-Україна





Просмотров: 1169
Другие новости