Компании

все компании

Ціни на літій можуть впасти на 8%

25 січня 2023 року, 14:28
Середня ціна літію в 2023 році, ймовірно, буде приблизно на 8% нижчою за торішній показник, прогнозують п'ять аналітиків, опитаних агентством Bloomberg.

Падіння з рекордних позначок листопада вже становить близько 20%. Ціна карбонату літію в Китаї в середині січня становила 480,5 тис. юанів за тонну ($71,5 тис.), що є найнижчим рівнем із серпня.

"Я думаю, що у 2023 році ми побачимо невелике падіння спотових цін, - вважає засновник консалтингової фірми Global Lithium Джо Лоурі. - Якби ми говорили п'ять років тому, найбільшою проблемою літієвої промисловості була б нестача інвестицій. Зараз найзначніші проблеми - це отримання дозволів і реалізація проектів".

Бум продажів електромобілів у світі призвів до подвоєння попиту на літій в останні два роки. За підрахунками Bloomberg, стрімке зростання цін через брак пропозиції призвело до того, що загальна вартість споживання літію злетіла приблизно до $35 млрд торік, як порівняти з $3 млрд 2020 року.

Опитані агентством аналітики очікують набагато більш збалансованого ринку цього року після очевидного дефіциту 2022 року. При цьому найбільший у Китаї виробник електромобілів BYD Co. розраховує на надлишок пропозиції металу.

Цього року очікується безпрецедентне зростання поставок літію, згідно з різними прогнозами, воно може становити від 22% до 42%. Це запаморочливі темпи для будь-якої складної видобувної галузі. Тому є багато скептиків, які попереджають про можливість нових проблем на ринку, якщо видобувні компанії від Чилі до КНР і Австралії зіштовхнуться з труднощами під час запуску нових проєктів з лякаюче високими обсягами поставок.

"Я справді не думаю, що є підстави вірити в появу чарівним чином такої кількості тонн цього року, щоб повернути ринок до рівноваги", - зазначає трейдерка з літію в Trafigura Group Клер Бланшеланд.

На ветеранів літієвого видобутку - американську Albemarle і чилійську SQM - припаде близько третини очікуваного у 2023 році збільшення виробництва, за даними BMO Capital Markets. Також є певна кількість нових компаній, яким потрібно буде довести, що вони можуть почати роботу, зазначає агентство Bloomberg. Крім того, є нетрадиційні джерела, такі як лепідоліт (літиністична слюда), розробка якого ведеться в Китаї. Аналітики JPMorgan Chase назвали його "однією з найбільших загроз" цінам.

"Нам потрібно побачити пропозицію як від наявних виробників, так і від виробників, що готуються до запуску, яким необхідно буде працювати бездоганно в умовах стійкого попиту на літій", - вважає президент House Mountain Partners Кріс Беррі.

"Консенсус ринку і консенсус, з яким я згоден, полягає в тому, що у 2023 році ціни, ймовірно, стабілізуються, можливо, з деяким потенціалом зниження, але я в жодному разі не передбачаю будь-якого обвалу цін", - сказав він.

По материалам: Bloomberg


теги: літій



Просмотров: 343
Другие новости