Компании

все компании

Ціни на металопрокат зросли на чверть

23 січня 2023 року, 13:12
Ціни на металопрокат за підсумками 2022 р. зросли на 26%, повідомила вчора виконавчого директора асоціації "Український центр сталевого будівництва" (УЦРС) Ганна Гонтаренко. 

"Через окупацію виробництв найбільших металургійних комбінатів України ("Азовсталь" та ММК ім. Ілліча), а також значного зростання курсу долара у 2022 році спостерігалося підвищення цін на металопрокат і, відповідно, на металеві конструкції, в яких 2/3 вартості займає прокат. З початку минулого року по травень ціна на більшість позицій сортаменту прокату зросла не менш ніж на 39%.

Але вже із серпня ціни на металопрокат почали знижуватися, і за підсумками року його вартість у гривні в середньому збільшилася на 26%", - зазначила вона. Гонтаренко пояснила, що загалом поточний тренд зниження вартості металопрокату є загальносвітовим і торкнувся не лише українських виробників сталі, а й європейських.

Щодо попиту, то він упав з початку повномасштабного вторгнення в рази. "До кінця весни 2022 року виробники металевих конструкцій здебільшого завершували довоєнні замовлення, а виробництва були частково завантажені. Після деокупації частини українських територій спостерігалося невелике збільшення попиту за рахунок відновлення або консервації зруйнованих будівель та споруд", - додала експерт.

За її словами, сьогодні суттєвий вплив на виробників металоконструкцій нестабільно постачає електроенергія, оскільки не всі виробничі процеси можна забезпечити роботою генераторів. Проте компанії знаходять можливості, щоби не зупинятися і своєчасно відвантажувати замовникам продукцію.

"Залежно від можливостей та завантаженості виробництв кожна компанія вибирає для себе оптимальний шлях для продовження роботи в існуючих умовах. Підлаштовуються під графіки відключення світла, встановлюють генератори для процесів, де це можливо, або переходять на нічні зміни для процесів, що потребують великих витрат електроенергії" , – повідомила голова УЦСС. 

Загалом Гонтаренко позитивно оцінює перспективи галузі, оскільки період відновлення вимагатиме ефективних та швидких за часом рішень, а саме такі здатні надати проекти на основі металоконструкцій. "Після перемоги буде тривалий період відновлення та буде потрібна значна кількість металоконструкцій, огороджувальних конструкцій та супутніх матеріалів, а також кваліфіковані послуги з обстеження, проектування та монтажу для відновлення.

І галузь металобудування готова до цього", - заявила вона. Глава УЦСС зазначила, що необхідно скористатися шансом і замість зруйнованих об'єктів відбудувати принципово нові – не лише з технічного оснащення, а й із високим рівнем ресурсозбереження та енергоефективності. 

"Необхідно вже сьогодні активно розробляти програми відновлення України, у тому числі житлових об'єктів та соціальної інфраструктури. Ми також очікуємо зростання попиту на металоконструкції для реалізації проектів щодо швидкого відновлення інфраструктурних та комерційних об'єктів", - наголосила експерт.




Просмотров: 303
Другие новости