Компании

все компании

Євро відновлює позиції в парі з доларом завдяки охолодженню ринку енергоносіїв

23 січня 2023 року, 15:10
Курс євро, що опускався нижче за паритет у парі з доларом США у вересні 2022 року, відновлює позиції завдяки охолодженню ринку енергоносіїв, зниженню побоювань рецесії та "яструбиній" позиції Європейського центрального банку (ЄЦБ).

Зміцненню євро, що склало майже 13% за останні 3,5 місяця, також сприяло загальне ослаблення американської валюти: доларовий індекс ICE, що піднімався до 20-річного максимуму у вересні, відтоді втратив приблизно 10%.

За даними на 11:15 кв у понеділок пара євро/долар торгується на рівні $1,0895 порівняно з $1,0857 на закриття попередньої сесії.

Федеральна резервна система (ФРС) минулого року підвищила базову ставку на 425 базисних пунктів - це максимальні темпи її підйому для одного року за останні чотири десятиліття, зазначає газета Financial Times. Збільшення спреду між процентними ставками в США та інших країнах спровокувало приплив коштів інвесторів в американські активи, що надало серйозну підтримку долару США. Це чинило додатковий тиск на євро, і без того ослабленого підйомом цін на енергоносії через розв'язану РФ повномасштабну війну проти України і побоюваннями спаду в економіці регіону.

За останній час тренди, однак, дещо змінилися.

"Протягом кількох років альтернатив долару практично не було, - каже голова напряму валютних ринків Amundi Андреас Кеніг. - Зараз капітал повертається в економіки за межами США, оскільки з'являються інші привабливі варіанти для інвестицій".

Зокрема, експерт відзначає збільшення припливу іноземного капіталу до Китаю слідом за зняттям владою країни карантинних обмежень. Рішення КНР відмовитися від політики нульової терпимості до COVID-19 спровокувало підвищення прогнозів для світової економіки провідними експертами. Це також чинить тиск на долар, який зазвичай зміцнюється в періоди макроекономічного стресу.

При цьому перспективи Європи останнім часом покращилися, зазначає FT. Ціни на газ знизилися у зв'язку з м'якою зимою в регіоні, що дало змогу економіці країни уникнути очікуваної глибокої рецесії.

Поява сигналів ослаблення інфляції в США означає, що американський ЦБ зможе продовжити уповільнення темпів підвищення ставки. У грудні ФРС збільшила ставку на 50 б.п. - до 4,25-4,5% річних після її підйому на 75 б.п. за підсумками попередніх чотирьох засідань.

Ринок чекає подальшого скорочення темпів посилення політики ФРС і вважає, що Центробанк може приступити до зниження ставки в другому півріччі поточного року.

ЄЦБ підняв ключові відсоткові ставки загалом на 250 б.п. минулого року.

"Нижчі ставки усунуть велику перевагу, яку має долар, - каже валютний аналітик MUFG Лі Хардман, який очікує підйому ставки за депозитами ЄЦБ до середини цього року до 3,25% з 2%. - Минулого року ФРС була лідером серед інших світових ЦБ у підйомі ставок, проте зараз ЄЦБ став більш "яструбиним".

Посилення розбіжності в політиці ФРС і ЄЦБ може призвести до підйому курсу євро до $1,12 на початок 2024 року, зазначає Гардман.

Експерт, однак, застерігає від надмірного оптимізму щодо курсу євро в парі з доларом з огляду на загрозу підйому цін на енергоносії, яка зберігається і здатна позначитися на обсягах європейської торгівлі.




Просмотров: 229
Другие новости