Компании

все компании

МАГАТЕ відкрила місії на Рівненській АЕС і в зоні Чорнобильської АЕС

18 січня 2023 року, 18:24
Після відкриття постійної місії Міжнародного агентства з атомної енергії на Південноукраїнській АЕС такі місії розпочали свою роботу на Рівненській АЕС і в зоні Чорнобильської АЕС, повідомив генеральний директор агентства Рафаель Гроссі.

"МАГАТЕ продовжує розширювати свою присутність в Україні. Сьогодні я запустив Місію підтримки та допомоги МАГАТЕ в Чорнобилі", - повідомив Гроссі у Twitter у середу.

Він зазначив, що фахівці агентства залишаться на всіх українських АЕС, щоб надати життєво важливу допомогу у сфері ядерної безпеки "в ці важкі та складні часи".

Раніше гендиректор МАГАТЕ повідомив про відкриття місії на Рівненській АЕС.

Зі свого боку, РАЕС у Facebook у середу зазначила, що на майданчику РАЕС для постійної місії залишаються два експерти МАГАТЕ з ядерної безпеки та захищеності.

"Їхня мета полягатиме в безперервному контролі та моніторингу ядерної та радіаційної безпеки електростанції. Члени місії доповідатимуть про будь-які загрози, які можуть нести воєнні дії, а також триматимуть зв'язок з агентством з приводу потреб станції", - пояснюється в повідомленні в повідомленні.

Генеральний директор РАЕС Павло Ковтонюк висловив сподівання, що постійні місії МАГАТЕ на майданчиках АЕС не дадуть змоги країні-агресору порушувати стан безпеки та фізичного захисту електростанцій.

"Експерти також бачитимуть роботу нашого персоналу та обладнання під час ймовірних атак на енергетичну інфраструктуру. Наш тісний зв'язок із МАГАТЕ підкреслюватиме важливість питань безпеки для атомних електростанцій міжнародними інституціями та ООН", - прокоментував Ковтонюк, слова якого наводяться в повідомленні РАЕС.

За словами глави Держатомрегулювання Олега Корікова, наведеними в повідомленні РАЕС, необхідно опрацювати механізми повного припинення співробітництва з РФ у сфері використання ядерної енергії та механізми обмеження прав росії в МАГАТЕ.

На РАЕС уточнили, що загалом на всіх українських АЕС працюватиме до 12 експертів агентства, що має стати важливим кроком у роботі з надання допомоги Україні в умовах російської агресії.

Як повідомлялося, 16 січня місія МАГАТЕ розпочала свою роботу на Південноукраїнській АЕС, з вересня постійна місія агентства працює на окупованій росіянами Запорізькій АЕС. Також було анонсовано рішення відкрити місію МАГАТЕ на Хмельницькій АЕС.




Просмотров: 330
Другие новости