Компании

все компании

Волл-стріт чекає від ФРС зниження ставок у 2023 р

16 січня 2023 року, 11:59
Представники керівництва Федеральної резервної системи (ФРС) США кажуть, що ще надто рано думати про те, щоб знизити відсоткові ставки в нинішньому році, тоді як інвестори дедалі більше переконуються в тому, що саме так і вчинить регулятор, пише газета The Wall Street Journal.

Питання про те, до чого в підсумку призведе це зіткнення думок, імовірно, стане одним із головних для фінансових ринків у 2023 році.

Багато фондових менеджерів вважають, що інфляція вже досягла пікового значення, і що ціновий тиск опускатиметься настільки стрімко, що ФРС змінить курс і кілька разів знизить ставку до кінця поточного року, як уже робила 2019 року, лише через сім місяців після останнього підвищення.

Водночас представники керівництва ФРС просувають зовсім іншу думку, кажучи, що нинішня ситуація відрізняється від минулої, оскільки рівень інфляції істотно вищий.

Споживчі ціни (індекс CPI) у США в грудні зросли на 6,5% порівняно з тим самим місяцем минулого року, повідомило в четвер міністерство праці. Отже, інфляція сповільнилася порівняно з 7,1% у листопаді - до мінімуму з жовтня 2021 року. Споживчі ціни опустилися на 0,1% порівняно з попереднім місяцем - їхнє зниження в щомісячному вираженні відзначено вперше з 2020 року.

Ознаки уповільнення інфляції підстьобнули очікування того, що ФРС перейде до зниження ставки вже в другому півріччі поточного року. Трейдери на ринках деривативів оцінюють вірогідність того, що Федрезерв підвищить ставку ще двічі у 2023 році, і що вона становитиме близько 4,9% до березня, у 90%, згідно з даними CME Group. Шанси на те, що потім ФРС знизить ставку як мінімум один раз до грудня, вони оцінюють у 60%.

На грудневому засіданні представники керівництва ФРС прогнозували, що процентні ставки продовжать зростати до кінця весни, до близько 5,1%. Ніхто з них не говорив про плани знизити ключову ставку в поточному році.

"Чесно кажучи, я не зовсім розумію, чому ринки настільки оптимістичні щодо інфляції", - сказала президент Федерального резервного банку (ФРБ) Сан-Франциско Мері Дейлі після грудневого засідання ФРС.

Федрезерв і багато інвесторів сходяться на думці про те, що інфляція продовжить сповільнюватися в поточному році. Однак представники керівництва американського ЦБ побоюються, що стійкість ринку праці підтримуватиме зростання зарплат, що, зі свого боку, утримає інфляцію вище цільових 2%.

Інвестори, які розраховують на зниження відсоткових ставок у США в поточному році, ризикують зазнати серйозних втрат у разі своєї неправоти, зазначає WSJ.

Індикатор S&P 500 злетів на 11% з жовтневого мінімуму, водночас переважно його зростання пов'язують з очікуваннями, що ФРС змінить курс, перейшовши від підвищення ставок до їхнього зниження в нинішньому році. Тим часом прибутковість 10-річних US Treasuries у п'ятницю перебуває на рівні 3,455% порівняно з жовтневим піком на рівні 4,231%.

Низка великих банків, включно з JPMorgan Chase & Co., UBS Group AG і Deutsche Bank AG, чекають на зростання американського фондового ринку в поточному році. Тим часом інші попереджають, що ринок може знову зазнати втрат, виражених двозначним числом у відсотковому вираженні, особливо, якщо монетарна політика ФРС виявиться жорсткішою, ніж очікують інвестори, що, зі свого боку, може призвести до істотнішого, ніж прогнозується, уповільнення зростання економіки.

Невідповідність поглядів учасників ринку і членів керівництва ФРС пояснюється тим, що "ринок зовсім по-іншому дивиться на інфляцію", говорить стратег Bank of America Corp. Марк Кабана.

"Він думає, що інфляція знижуватиметься істотно швидше, ніж на думку Федрезерву", - зазначив експерт.

Крім того, існують значущі технічні відмінності між щоквартальними прогнозами ФРС щодо економіки та ставок порівняно з очікуваннями інвесторів, що ґрунтуються на динаміці ринків ф'ючерсів на процентну ставку, зазначає WSJ.

Прогнози ФРС являють собою точку зору кожного з представників керівництва регулятора щодо того, як мають змінюватися процентні ставки відповідно до найімовірнішого сценарію розвитку економіки. Однак ці прогнози відображають лише те, яких заходів ФРС, імовірно, вживе у відповідь на конкретну сукупність факторів.

Своєю чергою, учасники ринку можуть робити ставки на ф'ючерсних ринках, які краще враховують різні економічні сценарії.

По материалам: The Wall Street Journal





Просмотров: 384
Другие новости