Компании

все компании

Міністр АПК України спрогнозував поганий урожай кукурудзи

16 січня 2023 року, 23:40
В Україні кукурудза врожаю 2022 року залишається незібраною з 15% площ, тож через зимівлю частини врожаю на полях його якість виявиться значно гіршою, ніж у більш сприятливому 2021 році.

Як повідомив глава Міністерства аграрної політики та продовольства України Микола Сольський на брифінгу в Києві в понеділок, про підсумкову якість кукурудзи врожаю 2022 року можна буде судити в лютому, після закінчення її збирання.

"З кожним днем її (неприбраної кукурудзи - ІФ-У) якість погіршується. Звичайно, аграрії, оператори елеваторів і трейдери вміють працювати з нею та вирівнювати показники якості. Однак, порівняно з вдалим минулим роком (2021 - ІФ-У) якість буде суттєво гіршою. Наскільки саме, можна буде говорити наприкінці лютого, тому що значні обсяги кукурудзи залишаються в полях", - розповів міністр.

Сольський нагадав, що на початок зими минулого року кукурудзу не було зібрано з третини площ, тоді як зараз цей показник, приблизно, наполовину менший, але все одно це все ще занадто багато.

"У нас значно гірший врожай цього року, тому що через низку причин ми увійшли в затяжне збирання врожаю, яке саме по собі є досить складним: сильні перепади температур заважають працювати аграріям і шкодять якості зерна. Я думаю, відсоток втрат, залежно від аграрія, може бути від кількох відсотків до 15%. Це залежить від сорту кукурудзи, вологості, з якою він "зайшов" на початок морозів, від нинішніх перепадів температур", - уточнив міністр.

Раніше Мінагрополітики повідомляло, що станом на 13 січня в Україні сумарно зібрано 23,5 млн тонн кукурудзи з 3,6 млн га, зокрема 1,4 млн тонн з 0,2 млн га за тиждень 6-13 січня. Неприбраними залишаються 15% запланованих площ.

Як повідомлялося, Україна 2021 року зібрала рекордний урожай зернових, зернобобових та олійних культур у 106 млн тонн: зернових і зернобобових - 84 млн грн (із них 40 млн тонн кукурудзи), а також 22,6 млн тонн олійних.




Просмотров: 259
Другие новости