Компании

все компании

Китай резервує за собою "золоті акції" Alibaba і Tencent

13 січня 2023 року, 17:58
Влада Китаю, яка прагне отримати контроль над найбільшими технологічними групами країни, змінює тактику, уникаючи жорстких заходів і санкцій, що розполохали іноземних інвесторів, пише газета Financial Times.

Тепер Пекін дедалі частіше вдається до купівлі невеликих часток у локальних підрозділах великих технологічних компаній. Наразі йдеться про Alibaba Group Holding (SPB: BABA) і Tencent (SPB: 700) Holdings Ltd.

Такі покупки дають КНР механізм збереження залученості в бізнес IT-компаній, зокрема, контролю їхнього контенту, зазначає FT.

Придбання частки в компанії, найчастіше всього 1%, аналогічно отриманню "золотої акції", оскільки такі угоди супроводжуються наданням державі спеціальних прав на ухвалення певних ділових рішень.

У Китаї такі державні частки відомі як "спеціальні керуючі акції", і з 2015 року вони є звичайним інструментом, який держава використовує для впливу на компанії, що займаються розповсюдженням інформації та створенням контенту.

Минулого тижня організація державного інвестфонду, створеного Управлінням кібербезпеки Китаю (Cyberspace Administration of China, CAC), придбала 1% акцій підрозділу Alibaba в Китаї Guangzhou Lujiao Information Technology.

Як стверджують джерела FT, регулятор купив частку в компанії, щоб посилити контроль за контентом стримінгового сервісу Youku і результатами пошукової видачі браузера UCWeb. Слідом за угодою Guangzhou Lujiao ввело до ради директорів нового члена Чжоу Мо. Людина з таким ім'ям значиться серед співробітників середньої ланки CAC.

Даних про те, які саме права отримує держава в результаті угоди, немає. Рекомендації китайського медіарегулятора, випущені 2016 року, припускають, що держкомпаніям слід купувати не менше 1% акцій компаній, вимагаючи місце в раді директорів і права на перевірку контенту.

Джерела FT також зазначають, що в уряді КНР обговорюється план отримання "золотої акції" в інтернет-компанії Tencent. Влада країни планує придбання частки в одному з основних операційних підрозділів компанії в Китаї.

По материалам: Financial Times





Просмотров: 376
Другие новости