Компании

все компании

Український парламент дозволив експортерам використовувати податковий кредит як заставу під час повернення валютної виручки

12 січня 2023 року, 19:01
Верховна Рада України ухвалила за основу "аграрний" законопроєкт №8166-д, який запроваджує на період дії воєнного стану режим експортного забезпечення та регулювання платіжного балансу України для експорту сільгосппродукції, що дає змогу забезпечити повне і своєчасне надходження валютної виручки.

Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк (фракція "Голос") у Телеграм-каналі, законопроєкт № 8166-д "Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо запровадження спеціальних експортних процедур на період дії воєнного, надзвичайного стану" ухвалено в цілому на засіданні в четвер 231 голосом (за мінімально необхідних 226).

Згідно з пояснювальною запискою до документа, законопроєкт дозволяє експорт товарів, щодо яких запроваджують режим експортного забезпечення, винятково юрособам-платникам податку на додану вартість, чию реєстрацію не зупинено. Крім того, для експорту товарів, щодо яких застосовано режим експортного забезпечення, їм необхідно буде мати позитивну історію в частині повернення валютної виручки за результатами попередніх шести місяців і відсутність порушень валютного законодавства.

Уточнюється, що в разі відсутності в експортера позитивної історії або в разі істотного перевищення ним обсягів експортних операцій порівняно з попереднім періодом у шість місяців, юрособа повинна реєструвати відповідні податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних.

"У такому разі право на бюджетне відшкодування за операціями з вивезення за межі митної території України товарів, щодо яких застосовано режим експортного забезпечення, експортер отримає винятково за умови завершення банком України, що обслуговує такого платника податків, здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентом граничних строків розрахунків за відповідною операцією з експорту товарів", - уточнюють у пояснювальній записці до документа.

За даними автором законопроєкту, такі заходи спричинені значною заборгованістю нерезидентів перед українськими суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності, яка станом на 1 січня 2022 року становила $7,37 млрд, з якої сума заборгованості за експортними операціями сягнула $5,08 млрд. Водночас за дев'ять місяців 2022 року заборгованість збільшилася до $7,62 млрд, а заборгованість за експортними операціями - до $5,45 млрд.

"Ухвалення законопроєкту сприятиме надходженню валютної виручки та запобігатиме необґрунтованому витоку капіталу з держави шляхом створення запобіжників для зменшення випадків закупівель сільськогосподарської продукції за готівку та подальший експорт цієї продукції без повернення валютної виручки від таких угод в Україну", - зазначається в пояснювальній записці до законопроєкту.

Раніше Міністерство аграрної політики та продовольства України уточнило, що узгоджений з агросектором законопроєкт №81660-д було запропоновано замість проєкту закону №8166, положення якого викликали різку критику з боку аграрних асоціацій. Доопрацьований документ дає аграріям можливість використовувати податковий кредит як заставу за повернення валютної виручки, а не використовувати оборотні кошти, як це було передбачено в базовій редакції законопроєкту.

За даними відомства, документ дає право легальному агробізнесу експортувати сільгосппродукцію без будь-якого додаткового регулювання в межах встановленого ліміту. Щомісячний розмір цього ліміту експорту розраховується як подвоєна сума середньомісячного обсягу повернутої юрособою валютної виручки, розрахована за попередні півроку. У межах ліміту експорт можна здійснювати за нині чинною процедурою, без будь-якого додаткового законодавчого регулювання.

У разі, якщо потреби для компанії в експорті перевищуватимуть розрахований ліміт, на цю понаднормову суму необхідно буде зареєструвати податкову накладну за ставкою на рівні 14%. Після повернення валютної виручки можна відкоригувати таку накладну за ставкою податку з 14% на 0% і отримати на неї відшкодування ПДВ.

"Фактично, це дає змогу використовувати як заставу за повернення валютної виручки податковий кредит, а не тільки живі гроші, як це було передбачено в базовій редакції законопроєкту", - підкреслюється в повідомленні Мінагрополітики.




Просмотров: 286
Другие новости