Компании

все компании

Світло в Києві планують відключати на більш тривалий період - енергопостачальник YASNO

11 січня 2023 року, 11:18
Голова енергопостачальника YASNO Сергій Коваленко попередив киян про велику ймовірність відключень світла в періоди, позначені в графіках світло-сірим кольором, що означає наявність світла, але передбачає можливість відключень у разі зростання дисбалансу в енергосистемі.

"Обсяги обмежень зараз такі, що світло, найімовірніше, буде відключено у світло-сірих зонах графіка. Це складно прийняти після тривалого часу без відключень, але така наша нова реальність зараз. Генерація не збільшиться, а споживання зростає. Той самий дефіцит стає більшим", - написав він у своєму Facebook у вівторок увечері.

Загалом, за його словами, до кінця березня потрібно бути готовим до будь-яких ситуацій.

Водночас Коваленко зазначив, що оператори системи розподілу електроенергії, яким доводять ліміти на добу наперед, проте стежать за ситуацією в режимі реального часу і насамперед мають живити критичну інфраструктуру.

"Ці об'єкти мають бути запитані безперервно, вони найбільш пріоритетні. Це лікарні, пожежники, комунальні підприємства. Зазвичай вони споживають близько 25-30% від загальних обсягів", - пояснив глава енергопостачальника.

За його словами, після цього слід збалансовано розподілити решту електроенергії між побутовими споживачами та бізнесами, і "тут у хід ідуть черги та групи".

"Зазвичай між обсягами населення і бізнесами є баланс. Але от на новорічні свята населення не відключали саме тому, що відключили бізнес. І коли обсяги споживання бізнесу і промисловості зростають, у них такі ж пропорційні обмеження, що й у населення", - запевнив Коваленко.

Як повідомлялося, від початку грудня в Києві почали діяти нові графіки стабілізаційних відключень, які складаються з трьох категорій - білий колір на графіку означає гарантоване ввімкнення світла в зазначені години, сірий - світла не буде. При цьому світло-сірий колір означає ймовірність вимкнення, якщо дисбаланс в енергосистемі зростатиме.

Увечері 9 січня Коваленко повідомляв, що зниження температури на вулиці призвело до зростання споживання і кількості аварій, аварійних обмежень і незначного виходу за графік у деяких районах Києва. За його словами, кожні -5°С це +200 МВт потужності. Водночас Ковваленко наголосив, що ні генерація, ні мережі зараз не в тому стані, щоб працювати без обмежень: у країні істотний дефіцит генерації, кожна область отримує значні обмеження.

На початку грудня голова Yasno вказував, що орієнтовна потреба Києва в електроенергії становила 1500 МВт, тоді як тоді ліміт становив приблизно 1000 МВт.

На 10 січня "Укренерго" вперше за останні кілька днів повернулася до введення лімітів споживання на всю добу, зокрема й у нічні години, що пояснила зростанням споживання через холоди та збільшенням потреби бізнесу.




Просмотров: 1080
Другие новости