Компании

все компании

Котирування акцій Virgin Orbit впали на 23,8%

10 січня 2023 року, 11:25
Котирування акцій Virgin Orbit Holdings Inc. впали на 23,8% на додаткових торгах на біржі Nasdaq у вівторок.

Каліфорнійська аерокосмічна компанія здійснила запуск на орбіту ракети LauncherOne системи повітряного старту, однак та не змогла вийти на орбіту.

"Виникла проблема, яка завадила нам досягти орбіти, - йдеться в повідомленні Virgin Orbit. - Ми оцінюємо інформацію".

Двоступенева ракета завдовжки 21 м була скинута на висоті приблизно 11,5 кілометрів із модифікованого літака Boeing 747 під назвою Cosmic Girl над Атлантикою, після чого на ній увімкнувся двигун. Однак слідом за відділенням першого ступеня ракета не змогла вийти на штатну орбіту з групою міні-супутників на борту.

Літак вилетів з аеродрому Ньюкі-Корнуолл на південному заході Англії, на якому було створено космопорт Spaceport Cornwall.

У рамках місії, що отримала назву Start Me Up, ракета мала вивести на орбіту дев'ять міні-супутників в інтересах різних компаній і держустанов, зокрема британського міністерства оборони і Національного управління військово-космічної розвідки США (NRO).

Ракета-носій LauncherOne кріпиться під лівим крилом літака Boeing 747, після повітряного старту вона здатна виводити на сонячно-синхронну орбіту висотою 500 км до 500 кг корисного навантаження.

У травні 2020 року перший демонстраційний запуск LauncherOne закінчився невдачею. Після відділення від літака ракета через відмову двигунів першого ступеня впала в Тихий океан. Перше успішне демонстраційне випробування LauncherOne компанії Virgin Orbit, що належить британському мільярдеру Річарду Бренсону, було здійснено в січні 2021 року. Основне підприємство компанії розташоване в місті Лонг-Біч (штат Каліфорнія).

Розробки системи повітряного старту розпочалися 2015 року. У компанії зазначають, що такий спосіб виведення в космос невеликих супутників значно дешевший за звичайні ракетні пуски. Ракета LauncherOne використовує ракетний гас і рідкий кисень як паливо, що робить вартість проєкту досить невисокою.

Virgin Orbit раніше повідомляла, що в перспективі регулярні запуски планують здійснювати з аеродромів у США, Японії та Великій Британії.

Загалом було проведено чотири успішних запуски ракети виробництва Virgin Orbit. Досі старти проводилися з космодрому в Мохаве в Каліфорнії. Загалом за допомогою системи повітряного старту компанія вивела на орбіту 33 міні-супутники.




Просмотров: 265
Другие новости