Компании

все компании

СБУ викрила схему розкрадання коштів на експорті українського зерна

3 січня 2023 року, 17:53
Служба безпеки України (СБУ) спільно з Бюро економічної безпеки (БЕБ) викрила злочинну схему розкрадання коштів на експорті українського зерна.

"До організації оборудки причетні понад 10 чиновників. Серед них - заступник начальника одного з департаментів Державної митної служби та керівництво Одеської митниці. Вони встановили масштабний механізм ухилення від сплати податків за експорт українського зерна. Через це держава недоотримала сотні мільйонів гривень", - повідомляється в "Телеграм-каналі" СБУ у вівторок.

За даними спецслужби, для реалізації схеми її учасники задіяли понад 370 комерційних структур з ознаками фіктивності. Через них масово скуповували пшеницю у приватних фермерів, сільгосппідприємств і великих агропромислових холдингів.

"Щоб "заплутати" торговельні ланцюги та уникнути сплати обов'язкових платежів до бюджету, ділки передавали продукцію з однієї фірми-прокладки до іншої. І тільки після цього збували зерно експортерам для продажу за кордон", - уточнюється в повідомленні.

За даними слідства, співробітники БЕБ заздалегідь зафіксували факти використання ризикових підприємств в експортних процедурах і письмово попередили про це Державну митну службу. Однак, як зазначається в повідомленні, чиновники митниці не врахували відповідні зауваження та дозволили продаж понад 1 млн тонн зернової продукції зловмисників за кордон.

Встановлено, що цю пшеницю експортували через потужності зернових терміналів в Одеському, Чорноморському та Південному портах.

Під час 30 обшуків в адмінприміщеннях центрального апарату Держмитслужби, на території портів і за місцем проживання фігурантів правоохоронці виявили чорнові записи, документи в електронному вигляді, мобільні телефони з доказами незаконної оборудки. У межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України вирішується питання щодо повідомлення фігурантам про підозру та обрання запобіжного заходу.




Просмотров: 328
Другие новости