Компании

все компании

У 2022 виробництво молока в Україні скоротиться на 13,9%

30 грудня 2022 року, 19:19
У 2022 виробництво молока в Україні скоротиться на 13,9% Виробництво сирого молока в Україні за підсумками нинішнього року становитиме орієнтовно 7,5 млн тонн, що на 13,9% менше за торішні показники, з них 4,9 млн тонн буде вироблено господарствами населення (-15% до 2021 року), а 2,6 млн тонн (-5%) - спеціалізованими підприємствами.

Загальна пропозиція молока і молокопродуктів 2022 року становитиме 7,9 млн тонн, повідомила заступник директора департаменту управління тваринництва та племінної справи Міністерства аграрної політики та продовольства України Олена Дадус в авторській колонці на сайті галузевого аналітичного агентства "Інфагро".

За представленими нею прогнозними розрахунками, нинішнього року експорт молока і молокопродуктів з України становитиме 510 тис. тонн, а імпорту - 415 тис. тонн.

Водночас, за інформацією Держстату, індекс споживчих цін на молоко в січні-листопаді 2022 року зріс на 18,4% порівняно з аналогічним періодом 2021 року.

Уточнюється, що переважну більшість молока вироблено в регіонах, де не тривають військові дії - 94,7%. Водночас за рік його виробництво зросло в окремих областях - Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій та Черкаській. Це свідчить про наявність попиту на молочну продукцію, а також про те, що вакуум, який утворився через знищення підприємств на Півдні та Сході України, заповнюють підприємства з безпечніших частин країни.

"Нинішній 2022 рік став для молочної галузі викликом і випробуванням. Важливим є те, що, нарешті, кожен знайшов і заповнив свою нішу, конкуруючи й водночас не знищуючи опонента. Коли було зруйновано ланцюжки поставок як сировини, так і продукції, на допомогу прийшли дрібні локальні торговельні сітки та почали стрімко створюватися невеликі й середні підприємства з первинної переробки продукції, і, таким чином, було забезпечено постачання продукції на місцеві локальні ринки", - уточнила представниця Мінагрополітики в авторській колонці.

Згодом, коли налагодилися експортні шляхи і для України відкрилися нові європейські ринки, відбулася переорієнтація окремих підприємств на європейські ринки, і завдяки сприятливій світовій кон'юнктурі з'явилася можливість експортувати українську продукцію за привабливішою ціною.

"Головним завданням залишається зберегти баланс між маржинальністю бізнесу та забезпеченням потреб населення, адже ємність ринку часто обумовлюється купівельною спроможністю споживачів продукції", - констатувала Дадус підсумки року для галузі.

Як повідомлялося з посиланням на дані Асоціації виробників молока (АВМ), виробництво молока в Україні за 10 місяців 2022 року знизилося на 12,4% - до 6,56 млн тонн на тлі скорочення поголів'я та продуктивності корів у прифронтових зонах і на територіях з активними бойовими діями.

При цьому надходження на переробку в Україні молока базової жирності скоротилося на 13,5% - до 1,99 млн тонн. Крім того, продовжує посилюватися роль промислового сектору в харчовій переробці: 1,7 млн тонн, або 85,7% сирого молока надійшло на переробку від молочно-товарних ферм, а частка "присадибного" молока впала до 14,6%.

Виручка від експорту молочних продуктів з України у вересні сягнула рекордних від початку року значень - $35,9 млн, що на 9,2% перевищує показники серпня 2022 року, та у 2,45 раза більше, якщо порівнювати з вереснем 2021 року.




Просмотров: 1485
Другие новости