Компании

все компании

Зернотрейдер із Миколаєва "Прометей" не отримав відшкодування ПДВ на сотні мільйонів гривень - власник

28 грудня 2022 року, 11:26
Борг держави з відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) для зернотрейдера "Прометей" за частину минулого і нинішній рік сягає сотні мільйонів гривень, при цьому зараз його відшкодування відбувається точково і за непрозорими критеріями, вважає власник зернотрейдингового холдингу "Прометей" Рафаель Гороян.

"У держави перед компанією "Прометей" великий борг із відшкодування ПДВ за період понад рік, ще з довоєнного часу. Ми терпляче чекаємо повернення ПДВ, але це терпіння може закінчитися. Зараз його відшкодовують точково, за незрозумілими критеріями, як за часів Януковича (екс-президента України - ІФ), коли податок "дисконтували", валізки носили тощо. Але в компанії "Прометей" є свої принципи. Ми ніколи жодних хабарів не давали за відшкодування ПДВ, оскільки це позбавляло нас конкурентоспроможності", - розповів він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Вони (податкові органи - ІФ) хочуть "домовлятися", а ми завжди лаємося - ми не хочемо ні з ким "дружити і спілкуватися". Ми "інтимної обстановки" не створюємо, тому в нас конфлікт постійно", - наголосив глава "Прометея" в інтерв'ю.

"Наші принципи набагато важливіші за гроші. Слава Богу, "Прометей" розвивається, зарплати співробітникам виплачуються, а якщо ми забруднимося в корупційний бруд, нам потім не відмитися", - додав він.

За його словами, ефективним засобом роботи з держорганами є звернення по допомогу до ЗМІ та проведення акцій за участю співробітників "Прометея" і членів їхніх сімей.

"Якщо нам потрібно було щось говорити голосно, влаштовували біля податкової інспекції великі пікети. За влади Порошенка (екс-президента України Петра Порошенка - ІФ) збирали пікети на 3500 осіб зі співробітників "Прометея" і членів їхніх сімей, коли головним податківцем був Насіров (колишній голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров - ІФ). Це була ціла революція. По-моєму, за місяць після цього його вигнали і він зараз, здається, під слідством", - підкреслив власник холдингу.

"Коли середній бізнес масово злиться, все погано закінчується. Ми не повинні бачити ситуацію, коли ПДВ точково комусь відшкодовують, за невідомо які блага", - підсумував Гороян.

Зернотрейдер підкреслив, що для компаній українського АПК питання фактичного відшкодування ПДВ - не просто позитивна подія, а необхідна умова виживання на ринку.

Як повідомлялося, голова профільного парламентського комітету Ради Данило Гетманцев раніше повідомив, що обсяг відшкодування ПДВ бізнесу зріс у листопаді на 20% порівняно з жовтнем і становив 13,6 млрд грн, цьогоріч такі обсяги досягалися тільки в лютому.

Відшкодування ПДВ було майже повністю припинено після повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого цього року. Якщо в січні воно становило 18,52 млрд грн і в лютому 12,07 млрд грн, то в березні - 0,82 млрд грн, а у квітні й травні повністю було відсутнє і відновилося лише в червні, коли було виплачено 9,5 млрд грн, у липні знову практично зупинилося - 0,6 млн грн. Однак у серпні сума виплат склала 9,4 млрд грн, у вересні - 1,6 млрд грн і в жовтні - 10,9 млрд грн.

ГК "Прометей" надає послуги зі зберігання, доробки та логістики сільгоспкультур. До російської агресії холдинг володів 33 елеваторами в Миколаївській, Кіровоградській, Київській, Хмельницькій, Запорізькій, Сумській, Одеській, Херсонській та Дніпропетровській областях, за час війни холдинг докупив ще один.

За підсумками 2021 року група компаній планувала отримати $45 млн EBITDA, тоді як 2020 року цей показник сягнув $32,6 млн, а 2019 року - $30,5 млн.

По материалам: Інтерфакс-Україна





Просмотров: 399
Другие новости