Компании

все компании

Ринок нерухомості в Україні розбалансований - Нацбанк

28 грудня 2022 року, 16:40
Ринок нерухомості в Україні розбалансований - Нацбанк Ринок української нерухомості розбалансований, на тлі низького попиту і скорочення нової пропозиції зростають заявлені ціни від забудовників, тоді як орендні ціни знижуються, випливає зі звіту Національного банку України (НБУ) про фінансову стабільність за грудень 2022 року.

У ньому зазначається, що попит на житло залишається слабким і нестійким: інтерес нечисленних покупців залежить від інтенсивності обстрілів населених пунктів і знову знизився в четвертому кварталі.

Наявний попит орієнтований насамперед на готове житло для проживання, практично на нульовому рівні спекулятивний з метою подальшого перепродажу або здачі в оренду.

Кількість новобудов, на яких ведуться роботи, повільно зростає після майже повної зупинки в перші місяці війни. Загалом у країні роботи відновилися на понад двох третинах об'єктів, переважно в житлових комплексах на фінальній стадії будівництва. На інших об'єктах відновлення робіт відбулося тільки на папері.

За даними Держстату України, за три квартали 2022 року завершено будівництво 2,8 млн кв. м багатоквартирного житла. Як зазначається у звіті, це вдвічі нижче за рекордний показник за аналогічний період 2021 року і лише на чверть менше, ніж у середньому за п'ять попередніх років.

Набагато гірша ситуація - з початком нових проєктів. За дев'ять місяців цього року забудовники отримали дозвіл на будівництво вдвічі меншого обсягу багатоквартирного житла, ніж у середньому за аналогічний період попередніх чотирьох років. Водночас отримання дозволу не свідчить про початок будівництва - фактичний старт будівельних робіт може відкладатися на тривалий період.

У звіті також нагадується, що, згідно з даними проєкту "Росія заплатить", від початку повномасштабної війни до листопада зруйновано або пошкоджено понад 16 тис. багатоквартирних і майже 127 тис. приватних будинків.

Низька активність ринку первинної нерухомості разом зі значним обсягом пошкодженого обстрілами житлового фонду призведе до скорочення пропозиції житла найближчим часом, а в перспективі - до його можливого дефіциту. При цьому заявлені ціни купівлі здебільшого зростають, тоді як орендні ціни залишаються майже вдвічі нижчими за довоєнний рівень.

У звіті констатується, що різноспрямовані рухи цін відображають дисбаланс на ринку нерухомості, відносно дешева оренда стримуватиме попит на купівлю житла.

Відношення "ціна до оренди" істотно зросло з березня і зараз досягає історично найвищих значень. За ціновим критерієм оренда житла здається кращою альтернативою, ніж купівля, і ця ситуація зберігатиметься тривалий час.




Просмотров: 1233
Другие новости