Компании

все компании

Група компаній "Прометей" отримала $50-60 млн збитків через війну - власник

28 грудня 2022 року, 10:17
Група компаній "Прометей" від початку повномасштабної російської агресії в Україні отримала $50-60 млн збитків, в окупації досі перебувають чотири елеватори, а чотири сильно постраждали.

"Прометей" сильно постраждав в активах і товарі, втрати в товарі становлять $40-45 млн, зараз триває експертиза втрат. Крім того, ми втратили $10-15 млн у капіталі. Вісім елеваторів компанії постраждали дуже сильно: чотири досі в окупації в Запорізькій області, чотири сильно постраждали", - розповів власник холдингу Рафаель Гороян в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, росіяни кілька днів поспіль цілеспрямовано обстрілювали Вознесенський елеватор групи (Вознесенськ Миколаївської області, місткістю 50 тис. тонн) крилатими ракетами, хоча на сільгосппідприємстві не було військових об'єктів, техніки, баз чи складів. Російські ракети за один день чотири рази прилітали на елеватор, а ще один удар стався за кілька днів, коли на підприємстві перебував персонал.

"Зараз ЗСУ звільнили Снігурівку. Наш елеватор там повністю замінований, зараз працюють сапери, і ми чекаємо, поки нам дозволять приступити до роботи", - уточнив власник компанії.

Гороян підкреслив, що загалом у "Прометея" 34 зерносховища.

Крім того, під російську окупацію потрапили 2 тис. га сільгоспугідь, або 10% від земельного банку зернотрейдера. На звільнених територіях склалася жахлива гуманітарна ситуація, територія замінована, і наразі на ній неможливо вести сільгоспроботи. Також російські загарбники викрали і знищили зрошувальну інфраструктуру "Прометея" в Миколаївській області.

"Зрошення вкрадено і знищено країною-агресором Росією. У Снігурівці до війни було близько тисячі або півтори тисячі гектар під поливом, зараз їх немає. Але для відновлення немає впевненості в завтрашньому дні. Зараз не зовсім правильно для бізнесмена інвестувати в дороге іноземне обладнання, не будучи впевненим у завтрашньому дні", - констатував бізнесмен.

ГК "Прометей" надає послуги зі зберігання, доробки та логістики сільгоспкультур. До російської агресії холдинг володів 34 елеваторами в Миколаївській, Кіровоградській, Київській, Хмельницькій, Запорізькій, Сумській, Одеській, Херсонській та Дніпропетровській областях.

За підсумками 2021 року група компаній планувала отримати $45 млн EBITDA, тоді як 2020 року цей показник сягнув $32,6 млн, а 2019 року - $30,5 млн.




Просмотров: 231
Другие новости