Компании

все компании

Ринок добрив України за підсумками 2022 року просяде на половину - експерт

26 грудня 2022 року, 17:23
Ринок добрив України за підсумками 2022 року просяде на половину - експерт Ринок добрив України за підсумками 2022 року просів приблизно на 40-55% - з 4,75 млн тонн до 2-2,9 млн тонн: він сягнув свого дна на початку літа і розпочав швидке відновлення, написав директор із корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов у колонці для "Інтерфакс-Україна".

За його словами, у 2022 році виручка аграріїв і платоспроможний попит на добрива значно скоротилися. Основними причинами стали зростання відпускних цін на добрива через високі ціни на газ; скорочення посівних площ на 14-16% через воєнні дії та мінування земель; прямі збитки, пов'язані зі зруйнуванням складів, вивезенням окупантами зерна і крадіжкою ними с/г техніки; а також експортні обмеження продажів.

Згідно з даними представника Group DF - найбільшого виробника азотних добрив в Україні, ринок споживання аміачної селітри хоча і скоротився з 1,8 млн тонн до 600 тис. - 1 млн тонн, це добриво, як і раніше, має в країні найбільший попит.

Арестархов зазначив, що дуже велике зниження обсягів споживання - майже вдвічі - очікується за комплексними добривами через значний дефіцит фосфору і калію. Це пов'язано з блокуванням поставок добрив із Білорусі та закриттям морських поставок.

Фахівець оцінює падіння споживання сульфату амонію до 210-250 тис. тонн із 490 тис. тонн торік, КАС (карбамід-аміачна селітра) - до 400-600 тис. тонн із 1,3 млн тонн, карбаміду - до 330-410 тис. тонн із 1,12 млн, NPK, NP, DAP - до 620-660 тис. тонн.

Він уточнив, що важливий новий глобальний тренд, що впливає на структуру споживання добрив на світовому ринку, - це істотне падіння цін на карбамід у другій половині року, що знижує привабливість аміачної селітри, концентрація азоту в якій менша. За словами Арестархова, згідно з деякими даними, у порту Констанца (Румунія) на сьогодні накопичилося близько 120 тис. тонн карбаміду з усього світу, що фактично зробило його новим європейським хабом, де трейдери купують карбамід за найприйнятнішою ціною без прив'язки до конкретного виробника. Однак України поки що цей тренд не торкнувся: маючи явні логістичні переваги і досить прийнятні внутрішні ціни на газ, українські виробники зберегли виробництво карбаміду, пропонуючи його українським споживачам за конкурентною ціною.

У частині прогнозів Арестархов звернув увагу на зміну структури споживання аграріями мінеральних добрив: у 2023 році олійні культури та соя можуть почати поступово витісняти зернові, які показали не кращу рентабельність, тоді як визначальним фактором для структури посівів є ціни на зерно та олію на світових ринках.

Представник Group DF зазначив, що два заводи холдингу Ostchem, який входить до групи, - "Черкаський Азот" і "Рівнеазот" - продовжили роботу в умовах війни, тоді як Одеський припортовий завод і "Дніпроазот" тимчасово вийшли з гри. Виробництво було сконцентровано на випуску аміачної селітри, КАС, ІАС (вапняно-аміачна селітра), складних добрив.

За даними Арестархова, найуспішнішим експортним продуктом стала ІАС, вироблена на "Рівнеазоті": за 11 місяців її експортували 170,6 тис. тонн, а основними покупцями стали європейські аграрії/трейдери з Румунії, Угорщини, Словаччини, Польщі та Молдови.

Карбаміду вдалося експортувати 64,8 тис. тонн, КАС - 29,6 тис. тонн, аміачної селітри та аміаку - всього 11 тис. тонн і 2,3 тис. тонн відповідно. Причини різкого скорочення експорту, як зазначив експерт, - пріоритет на поставки українським фермерам і логістичні та адміністративні обмеження експорту. Українські виробники добрив отримали логістичну перевагу перед імпортерами добрив, оскільки фізично ближче до клієнтів, додав він.

По материалам: Інтерфакс-Україна


теги: добриво



Просмотров: 1442
Другие новости