Компании

все компании

Страховики України зможуть здійснювати страхові платежі за договорами перестрахування з нерезидентами

13 грудня 2022 року, 10:48
Страховики України з 13 грудня отримали можливість здійснювати страхові платежі за договорами перестрахування, укладеними з нерезидентами, повідомляється на сайті Національного банку України.

Ідеться, зокрема, про платежі на підставі: договорів, укладених до 24 лютого 2022 року за документами, що були укладені до 31 травня 2022 року; договорів, укладених із 24 лютого до 31 травня 2022 року, якщо їхніми умовами передбачено покриття військових ризиків.

Водночас встановлюються чіткі вимоги до здійснення відповідних операцій. Так, по-перше, перестраховик-нерезидент, з яким укладено договір перестрахування, повинен мати рейтинг фінансової надійності, що за класифікацією міжнародних рейтингових агентств відповідає рівню не нижче "A3" (Moody's Investors Service), "A-" (Standard & Poor's), "A-" (Fitch Ratings), "A-" (A.M. Best).

По-друге, українська страхова компанія, що здійснює перестрахування, має відповідати низці вимог, серед яких: відсутність рішення НБУ щодо визнання структури власності страховика непрозорою; відсутність рішення НБУ щодо визнання ділової репутації страховика, його власників істотної участі або керівників чи ключових осіб небездоганною; дотримання страховиком нормативу платоспроможності та достатності капіталу і нормативу ризику операцій.

НБУ зазначає, що з метою отримання підтвердження про відповідність вимог для подальшого передання обслуговуючому банку страховик має звернутися до НБУ.

"Надання можливості сплачувати валютні платежі за договорами з перестраховиками-нерезидентами дасть змогу забезпечити дотримання страховиками зобов'язань перед клієнтами та міжнародними партнерами, що виникли станом на 31 травня 2022 року. Це важливо для збереження безперервності роботи страхового ринку країни", - наголошується в повідомленні.

НБУ також урегулював питання оплати нерезидентам страхових платежів за договорами перестрахування авіаційних ризиків щодо повітряних суден, зокрема тих, що перебувають в оренді або лізингу, уточнив норми щодо здійснення переказів перестраховикам-нерезидентам за міжнародними договорами страхування "Зелена картка".

Відповідні зміни внесено постановою правління НБУ від 9 грудня 2022 року №242 "Про внесення змін до постанови правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18", яка набирає чинності з 13 грудня 2022 року.




Просмотров: 223
Другие новости