Компании

все компании

Дослідникам вдалося розшифрувати дипломатичний лист 500-річної давнини

13 грудня 2022 року, 19:19
Дослідникам із Франції вдалося розшифрувати лист короля Іспанії, імператора Священної Римської імперії Карла V, написаний 1547 року його послові у Франції Жану Сен-Морісу особливим тайнописом.

Розгаданий набір дивних значків п'ятисотлітньої давнини додав історикам нових знань про стосунки між Францією часів короля Франциска I та імперією Карла V, лиховісного персонажа добре знайомої читачу радянських часів "Легенди про Тіла Уленшпігеля та Ламму Ґудзака, їхні пригоди - забавні, відважні та славні у Фландрії та інших країнах" бельгійського письменника Шарля де Костера.

Для успіху у вирішенні такого виняткового завдання трьом криптографам з Лабораторії комп'ютерних досліджень Лотарингії за допомогою історика з університету Пікардії знадобилося півроку роботи.

Криптографиня Сесіль П'єрро вперше випадково почула 2019 року про загадковий лист Карла V із незрозумілих значків, який нібито зберігається в бібліотеці міста Нансі, і прийняла це за легенду. Але коли 2021 року їй довелося побачити на власні очі це послання з підписом Карла V, завдання його розшифрувати здалося їй на рідкість захопливим.

Спочатку Сесіль класифікувала за групами близько 120 знаків, використаних імператором. Потім зайнялася виділенням і аналізом комбінацій, що повторюються. У цьому їй допомогли два інших співробітники лабораторії П'єррік Годрі і Поль Зіммерман, які вдалися до допомоги комп'ютерної техніки. При цьому Сесіль наполягає: "Штучний інтелект тут ні до чого. Це люди ставили комп'ютеру правильні запитання".

Розшифровка просувалася маленькими кроками. Код, який використовував Карл V, виявився дуже складним. За великої кількості символів цілі слова виявилися зашифрованими одним символом, а голосні, яким передує приголосна, були позначені діакритичними знаками, пояснює криптограф.

З пантелику також збивало те, що імператор вживав "порожні символи", які нічого не означали, а були використані, щоб ввести в оману можливого ворога, якби лист потрапив до нього в руки.

Минулого літа настав момент осяяння: Сесіль зуміла вгадати в листі порядок слів. Криптографи з Нансі покликали в команду Камій Дезенкло, яка є не тільки криптографом, а й фахівцем з історії відносин між Францією та Священною Римською імперією в XVI столітті. Вона допомогла їм просунутися у розв'язанні головоломки, контекстуалізуючи лист, щоб краще було зрозуміло вказівки монарха, які містяться в ньому.

Колись знаменитий "розетський камінь" з вибитими на ньому письменами, знайдений 1799 року поблизу Олександрії, допоміг розшифрувати єгипетські ієрогліфи. Приблизно таким самим ключем до шифру французьким дослідникам, які продовжили пошук, послужив лист самого посла Сен-Моріса до якогось адресата, що зберігається в Безансоні. Одержувач накреслив на полях зашифрованого тексту його "переклад", що додало роботі сильного прогресу, розповідає Сесіль П'єрро.

Своєю чергою Камій Дезенкло констатує, що лист Карла V підтверджує його ускладнення стосунків із Франциском I 1547 року, незважаючи на підписаний трьома роками раніше мирний договір між Францією та Священною Римською імперією. Два володарі продовжували відчувати надзвичайно сильну недовіру один до одного і шукали можливості послабити суперника.

Крім того, в листі вказується на чутки про нібито назріваючу у Франції змову з метою вбити Карла V, про що історикам мало відомо і що не мало ніяких підтверджень, але згадка про таку гіпотетичну загрозу свідчить про страхи, що турбували настільки могутнього владику, вважає Камій.

У своїй шифровці Карл V також інструктує посла про ситуацію імперії у світі та її політичну і військову стратегію.
Вчені тепер сподіваються знайти і розшифрувати й інші листи імператора, які, можливо, заповнять деякі прогалини у відомостях про ту епоху, наявних сьогодні в розпорядженні істориків. "Є ймовірність того, що найближчими роками ми зробимо багато інших відкриттів", - ділиться своїми очікуваннями Камій Дезенкло.




Просмотров: 314
Другие новости