Компании

все компании

Вживання овочів, чаю, вина уповільнює зниження рівня когнітивних здібностей

9 грудня 2022 року, 11:54
Американські вчені з'ясували, що вживання достатньої кількості продуктів, що містять флавоноли, може запобігти або уповільнити зниження рівня когнітивних здібностей.

Флавоноли являють собою підклас флавоноїдів, антиоксидантні властивості та високу біологічну активність яких уже підтверджено вченими по всьому світу. Подібні сполуки містяться в багатьох овочах, фруктах, чаї та вині.

Когнітивні здібності учасників експерименту, які вживали їжу, багату на флавоноли протягом 10 років, знижувалися на 0,4 пункта повільніше, ніж у тих, хто вживав мінімальну кількість цієї біологічно активної добавки.

"Дивно, як вибір певної дієти може призвести до сповільнення старіння когнітивних функцій", - заявив доктор медичного центру університету Раш у Чикаго та автор дослідження Томас Голланд.

"Простий спосіб підтримати здоров'я мозку - це їсти якомога більше овочів і фруктів, а також пити більше чаю", - додав учений.

Флавоноли мають потужні антиоксидантні та цитопротективні властивості. Вони захищають нейрони від пошкодження, покращуючи їхню взаємодію з молекулярною структурою, що відповідає за нашу пам'ять. Ці сполуки відомі своїм позитивним впливом на серцево-судинну систему організму, а також можуть поліпшити кровообіг і ангіогенез (утворення нових кровоносних судин) у головному мозку.

Один із найпоширеніших флавонолів є кверцетин. Його антиоксидантна властивість забезпечує захист мозку, серця та інших тканин від ушкоджень, спричинених ішемією та токсинами. Найбільше цієї сполуки міститься в ріпчастій цибулі, найменше - в броколі, лохині, шпинаті та полуниці.

Інший відомий флавонол, кемпферол, у великій кількості міститься в листових овочах, травах і зелені. Велика кількість клінічних випробувань продемонструвала позитивну роль цієї сполуки в боротьбі з раком молочної залози.

Третім важливим флавоїдом рослинного походження є мірицетин. Він міститься у волоських горіхах, цибулі, шовковиці, ожині та інших натуральних продуктах. За словами вчених, крім функції поповнення заліза в організмі, мірицетин має протизапальні та цукрознижувальні властивості, що здатне запобігти розвитку хвороби Альцгеймера.

Останній підклас флавоноїдів - ізорамнет. Він захищає від захворювань серцево-судинної системи та когнітивних розладів, на додаток до протипухлинних і протизапальних властивостей. Серед джерел, багатих на ізорамнетин - груші, оливкова олія, вино і томатний соус.

У новому дослідженні взяла участь 961 людина віком 81 рік і старше без ознак деменції. Протягом семи років вони заповнювали спеціальну анкету про харчові вподобання, наявність фізичної та розумової активності. Крім того, випробовувані проходили різні тести на когнітивні здібності.




Просмотров: 547
Другие новости