Компании

все компании

Туреччина заборонить перебувати в Мармуровому морі без страховки

9 грудня 2022 року, 08:22
Турецька влада хоче вивести з Мармурового моря судна, які чекають на дозвіл на прохід через протоку Дарданелли і водночас не мають документів із підтвердженням страхового статусу, передає Bloomberg із посиланням на турецьке міністерство транспорту.

"Щоб уникнути ризиків, Туреччина планує прибрати з Мармурового моря судна, які очікують на прохід через протоку Дарданелли без страхових листів, заявило міністерство транспорту", - інформує агентство.

У відомстві зазначили, що вживуть нових заходів щодо того, як чинити з такими суднами. Крім цього, міністерство розкритикувало суднових страховиків у відмові надати листи.

Зазначається, що наразі в Чорному морі перебувають 15 нафтових танкерів, які очікують проходу через протоки Дарданелли або Босфор.

Раніше в четвер Financial Times повідомила, що західні офіційні особи називають турецьку владу відповідальною за те, що близько 20 танкерів із нафтою з Казахстану "застрягли" біля проток Босфор і Дарданелли.

Дві офіційні особи звинуватили Туреччину в затримці поставок нафти, зазначивши, що в країни немає причин сумніватися в статусі страхування суден. "Ці перебої є результатом нового правила Туреччини, а не стелі цін на нафту", - заявив один із них.

Наприкінці листопада Анкара оголосила, що танкери, які проходять протоками, причому - не тільки з російською нафтою, повинні будуть надати листи від страхових компаній, що гарантують страхове покриття в турецьких водах. Таких заходів Анкара вжила у зв'язку з рішенням G7, ЄС та Австралії дозволяти страхувати судна, що перевозять російську нафту, тільки в тому разі, якщо нафта на борту купується за ціною $60 за барель або нижче.

За даними низки ЗМІ, зараз через протоки не можуть пройти 22-25 танкерів із нафтою.

У цю пору року через короткий світловий день і погану погоду танкерам часто по кілька днів доводиться чекати дозволу на прохід через протоки. Однак необхідність надати підтвердження страхового статусу гальмує проходження танкерів через протоки ще більше.

У прес-службі Міненерго Казахстану раніше заявили, що танкери з казахстанською нафтою "застрягли" на шість діб біля проток Босфор і Дарданелли, але це нормальна ситуація взимку. "Для зимового сезону це нормальне очікування, торік очікування в протоках у грудні було близько 14 днів. Що стосується страхових листів - деталі з'ясовуються", - повідомили у пресслужбі.

По материалам: Bloomberg





Просмотров: 229
Другие новости