Компании

все компании

Болгарія вперше відправить військову допомогу Україні

9 грудня 2022 року, 17:19
Парламент Болгарії в п'ятницю затвердив список озброєнь, який буде направлено Україні як допомогу вперше після повномасштабного вторгнення РФ, повідомляє Reuters.

"Список зброї засекречено, але урядовці заявили, що Софія відправить переважно легке озброєння і боєприпаси", - ідеться в повідомленні.

Загалом 148 депутатів із 240-місцевого парламенту проголосували за відправлення допомоги в п'ятницю, а соціалісти і проросійська Партія відродження проголосували проти.

Виконувач обов'язків міністра оборони Дімітар Стоянов заявив, що Болгарія, член НАТО, не може дозволити собі надіслати свої зенітно-ракетні комплекси російського виробництва або винищувачі МіГ-19 і Су-25, які потрібні Києву.

"Мій підхід був консервативним, тому що мені потрібно забезпечити обороноздатність Болгарії. Допомога повністю відповідає пріоритетам України, але ми не відправляємо ні системи С-300, ні літаки Міг-29 або Су-25", - сказав Стоянов у коментарі Nova TV.

Повідомляється, що раніше Болгарія не відправляла зброю в Україну, проте її виробники зброї домоглися різкого збільшення експорту, як показав листопадовий звіт Болгарської промислової асоціації. У серпні Міністерство економіки схвалило угоди з експорту зброї на суму понад 1 мільярд левів ($540,22 млн), більша частина яких призначалася для Польщі - одного з ключових хабів для відправки зброї в Україну.

За даними Reuters, Болгарія була однією з небагатьох країн ЄС, які не спрямували допомогу Україні після того, як дружня до Росії Соціалістична партія, партнер по коаліції в попередньому уряді, заблокувала попередню пропозицію в травні.




Просмотров: 295
Другие новости