Компании

все компании

Уперше в історії людина з обмеженими фізичними можливостями стане астронавтом

8 грудня 2022 року, 13:36
Європейське космічне агентство (ESA) вперше в історії освоєння космосу надасть можливість людині з обмеженими фізичними можливостями стати астронавтом і побувати на орбіті Землі.

Британський підданий Джон Макфолл, у якого ампутовано ногу, у віці 41 року включений до чергового набору астронавтів ESA. Він є бронзовим призером у спринті на 100 м на параолімпійських іграх у Китаї 2008 року і тепер має намір підтвердити, що інвалідність - не перешкода для досягнення багатьох цілей.

Досі людей з обмеженими фізичними можливостями не допускали до відборів в астронавти, які зі зрозумілих причин є одними з найсуворіших конкурсів.

"Від самого початку подання заявки на участь у цій програмі не було в моїх планах через необхідні медичні огляди", - повідомив Джон після того, як його включили до команди астронавтів-кандидатів.

Але в лютому 2021 року під час організації нового набору агентство оголосило, що пройти підготовку для польоту в космос можуть один або кілька претендентів з інвалідністю ніг (через ампутацію або вроджену ваду розвитку) за умови виконання вимог відбору. При цьому інтелектуальні та психологічні властивості мали бути такими ж, як і в інших кандидатів в астронавти. Це змінило перспективи британця, лікаря за освітою.

"Уперше відібрали кандидата з обмеженими можливостями. Це сигнал усьому людству, що ми здатні це зробити", - заявив Джон Макфолл, який втратив ногу в 19 років унаслідок аварії з мотоциклом.

ESA повідомило, що протягом найближчих місяців Макфоллу належить працювати над тим, щоб "поліпшити наше розуміння його здібностей і подолати перешкоди, які космічні польоти створюють для астронавтів з обмеженими фізичними можливостями".

У космічних польотах, що вимагають надзвичайної точності в усьому, навіть найнезначніші модифікації можуть виявитися надзвичайно складними або дорогими, пояснюють в агентстві. Наприклад, наявні зараз системи сконструйовані під астронавтів певних фізичних параметрів.

"Параастронавт" - так агентство назвало свій безпрецедентний проект.




Просмотров: 311
Другие новости