Компании

все компании

Нацагентство із запобігання корупції просить доопрацювати законопроєкт про реформу містобудівної діяльності в Україні

1 грудня 2022 року, 13:47
Нацагентство із запобігання корупції просить доопрацювати законопроєкт про реформу містобудівної діяльності в Україні Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) після розгляду доопрацьованої редакції законопроєкту № 5655 про реформу містобудівної діяльності оцінило її як таку, що не узгоджується з антикорупційною стратегією, і рекомендує доопрацювати законопроєкт.

"Відповідно до Антикорупційної стратегії на 2021-2025 роки пріоритетними сферами для запровадження заходів із запобігання корупції визначено, зокрема, будівництво, земельні відносини та інфраструктуру. Проблемами в цій галузі визначено, серед іншого, недосконалість чинних інструментів контролю та недостатність прозорості процесів будівництва. За результатами розгляду доопрацьованої редакції проєкту закону було встановлено, що запропонована редакція не розв'язує окреслені проблеми, а отже не узгоджується з антикорупційною стратегією", - повідомив заступник голови НАЗК Андрій Вишневецький у листі до профільного комітету Верховної Ради, з яким ознайомилося агентство "Інтерфакс-Україна".

Так, у зауваженнях і рекомендаціях НАЗК серед іншого зазначено, що законопроєктом №5655 не передбачено механізму усунення виявлених порушень законодавства, встановлених унаслідок здійснення нагляду, немає санкцій для об'єктів нагляду в разі встановлення порушень і не зазначено, як ці порушення мають бути усунуті. Також не передбачено процедури анулювання права на будівництво, отриманого на підставі поданих документів, що суперечать містобудівному законодавству. Тому пропонується передбачити процедуру припинення права на будівництво та анулювання дозвільних документів у разі виявлення органом нагляду правопорушень.

Законопроєкт № 5655 пропонує доповнити закон "Про регулювання містобудівної діяльності" новою ст. 383 і встановити, що об'єкт будівництва, який споруджено або споруджують із порушенням обмежень у використанні земель, не може вважатися об'єктом самочинного будівництва, якщо такі обмеження не зазначено в містобудівних умовах та обмеженнях та/або не внесено до Державного земельного кадастру.

"Зазначені обставини практично узаконюють будівництво з порушенням обмежень у використанні земель. Щодо наявності інформації про обмеження у використанні земель у Державному земельному кадастрі слід зазначити, що інформація, внесена до ДЗК, є неповною, перебуває у стані створення та може не містити даних про ту чи іншу земельну ділянку", - йдеться у зауваженнях.

Водночас НАЗК рекомендує передбачити як підставу для відмови в наданні містобудівних умов і обмежень (МУО) невідповідність даних і відомостей з метою отримання МУО вимогам містобудівної документації, а під час розроблення проєктів і проведення експертизи встановлювати відповідність вимогам містобудівної документації на місцевому рівні. Крім цього НАЗК подало низку інших пропозицій.

По материалам: Інтерфакс-Україна





Просмотров: 753
Другие новости