Компании

все компании

Orion здійснив маневр із виходу на орбіту навколо Місяця

28 листопада 2022 року, 15:07
Тестовий космічний корабель Orion після близького обльоту Місяця на початку тижня в ніч із п'ятниці на суботу за київським часом здійснив успішний маневр із виходу на заплановану далеку ретроградну орбіту навколо природного супутника Землі, повідомило NASA.

Після запуску маршового двигуна корабля в п'ятницю о 16:52 за часом Східного узбережжя США (у суботу о 23:52 кск) він попрямував на еліптичну орбіту висотою приблизно 62 тис. км від поверхні Місяця, де пробуде шість днів. Перебування там дасть змогу оцінити можливості апарата і протестувати його системи на великій відстані від Землі.

Потім 1 грудня Orion зійде з цієї траєкторії. А 5 грудня здійснить ще один обліт Місяця на близькій відстані, після чого попрямує до Землі.

Планується, що 11 грудня Orion приводниться в Тихому океані біля берегів Каліфорнії.

На його борту перебуває манекен, датчики на якому мають вимірювати вплив умов польоту на майбутні екіпажі.

Американський космічний корабель Orion у рамках тестового безпілотного польоту 21 листопада здійснив успішний обліт Місяця. У районі Зворотного боку Місяця Orion пролетів на висоті всього 130 км від поверхні природного супутника Землі, а потім почав поступово віддалятися від нього.

Запуск корабля було здійснено 16 листопада надважкою ракетою-носієм Space Launch System (SLS) у рамках місії Artemis 1 ("Артеміда-1"). Ракета стартувала з Космічного центру імені Кеннеді у Флориді.

Тестовий політ має продемонструвати готовність ракети SLS і корабля Orion до виконання пілотованої місії.

Ракета-носій SLS, розроблена корпорацією Boeing, наразі є найпотужнішою у світі. У базовій версії вона здатна виводити на орбіту 95 тонн корисного навантаження. Перспективні модифікації ракети-носія мають забезпечити збільшення вантажопідйомності до 130 тонн. За планом американського космічного агентства, 2024 року планують здійснити місію Artemis 2, у рамках якої до Місяця вирушить екіпаж у складі чотирьох астронавтів. Пілотований корабель повинен буде здійснити обліт природного супутника Землі. У рамках місії Artemis 3, яка наразі планується 2025 року, американські астронавти повинні будуть висадитися на поверхню Місяця.

Програму Artemis було оприлюднено у вересні 2020 року. Її головна мета - повернення американських астронавтів на місячну поверхню через 53 роки після останньої місії, будівництво навколомісячної станції та підготовка умов для можливої колонізації Місяця в майбутньому.

теги: Orion, Місяць



Просмотров: 445
Другие новости