Компании

все компании

Узбекистан має намір збільшити експорт до ЄС до $700 млн

21 листопада 2022 року, 10:48
Узбекистан зі статусом учасника системи преференцій GSP+ готовий збільшити у 2023 році експорт до країн ЄС до $700 млн, розширивши номенклатуру продукції, що поставляється, до 600 найменувань, заявив глава узбецького МЗС Володимир Норов, виступаючи на Міністерській зустрічі "Європейський Союз - Центральна Азія" в Самарканді.

"У рамках цієї системи (GSP+) республіка готова збільшити 2023 року обсяг експорту до $700 млн і вдвічі розширити номенклатуру продукції, довівши її до 600 найменувань з акцентом на готові товари текстильної, меблевої та агропромислової галузі, шкіряну та килимову продукцію, ювелірні вироби", - сказав Норов, якого цитує пресслужба узбецького МЗС.

Норов наголосив на необхідності розробки довгострокової стратегічної програми з поглиблення торговельно-економічного співробітництва та розвитку транспортно-комунікаційної взаємопов'язаності, а також спільної Програми з просування торгівлі між Центральною Азією та ЄС.
           
Він також поінформував про пропозицію створити Регіональний центр з підготовки спеціалістів у сфері торгівлі, розроблення Стратегії розвитку потенціалу Транскаспійського мультимодального маршруту, об'єднання зусиль з метою формування нових та нарощування можливостей чинних міжнародних мультимодальних коридорів.

Норов наголосив на важливості зміцнення партнерства між Центральною Азією та Європою у сфері туризму, додали в прес-службі.

У Самарканді 17-18 листопада відбуваються міністерська зустріч у форматі "Європейський Союз - Центральна Азія" та міжнародна конференція "ЄС - Центральна Азія" щодо взаємопов'язаності: "Глобальні ворота" для сталого розвитку".

GSP+ (Загальна система преференцій Європейського союзу) - односторонній торговельний інструмент, що скасовує ввізні мита на товари, які надходять до ЄС з країн з рівнем доходу нижче середнього, підтримуючи сталий розвиток. Доступ до GSP+ було надано Узбекистану у квітні 2021 року. Преференції дадуть змогу Узбекистану безмитно експортувати в ЄС приблизно 6,2 тис. найменувань товарів. До цього Узбекистан користувався базовою системою GSP, яка давала змогу поставляти в ЄС 3 тисячі товарних позицій без митних зборів і 3,2 тис. товарних позицій - за зниженими ставками.




Просмотров: 285
Другие новости