Компании

все компании

Узбекистан пропонує створити регіональну кліматичну раду

19 листопада 2022 року, 13:32
Голова Сенату Олій Мажлісу (верхньої палати парламенту) Узбекистану Танзіла Нарбаєва на кліматичному саміті ООН у Шарм-ель-Шейху (COP27) запропонувала створити регіональну кліматичну раду.  

"Тільки спільними зусиллями можна протистояти проблемі зміни клімату, наслідки якої гостро проявляються і в Центральній Азії. 

Створення регіональної Кліматичної ради дасть змогу підвищити ефективність співробітництва в просуванні проєктів кліматичної адаптації, боротьби з опустелюванням і деградацією земель, а також впровадження водозберігаючих технологій", - сказала Нарбаєва, яку цитує інформаційна служба сенату.  

Спікер верхньої палати парламенту заявила про заходи, яких вживає Узбекистан для пом'якшення наслідків зміни клімату.  

"Головною метою Узбекистану є досягнення економічного прогресу за допомогою інтеграції принципів "зеленої" економіки в реалізовані структурні реформи. Пріоритетом у цьому напрямі обрано низьковуглецевий розвиток і ресурсозбереження в усіх секторах економіки, впровадження ефективних і екологічно чистих технологій", - зазначила вона.  

За словами Нарбаєвої, в рамках Паризької угоди Узбекистан підтверджує свої зобов'язання знизити викиди парникових газів на одиницю ВВП на 35% до 2030 року. Для досягнення цих цілей розпочато масштабні програми з впровадження поновлюваних джерел енергії. До 2026 року планується збільшити частку "зеленої" енергетики до 8000 МВт, що дасть змогу скоротити викиди вуглекислого газу на п'ять млн тонн. До 2030 року енергоефективність економіки планують підвищити вдвічі, а частку відновлюваної енергії - щонайменше до 25%.  

Глава сенату повідомила, що в рамках зусиль із розв'язання проблем, пов'язаних з екологічною кризою в Приараллі, на осушеному дні Аральського моря за останні п'ять років висаджено понад 1,7 млн гектарів лісових насаджень, а до 2026 року цей показник має сягнути 2,5 млн гектарів, або майже 80% території. Спеціальною резолюцією Генеральної асамблеї ООН регіон Приаралля було оголошено зоною екологічних інновацій і технологій.  

Нарбаєва запросила міжнародних партнерів узяти участь у двох запланованих на наступний рік в Узбекистані великих заходах ООН щодо боротьби з опустелюванням і збереження мігруючих видів диких тварин.




Просмотров: 330
Другие новости