Компании

все компании

Туркменістан і США мають намір продовжувати багатовекторне співробітництво

9 листопада 2022 року, 16:31
Туркменістан і США мають намір продовжувати багатовекторне співробітництво як у двосторонньому, так і в багатосторонньому форматі в рамках авторитетних міжнародних організацій, насамперед ООН, повідомляє Державне інформаційне агентство Туркменістану.

Помічник держсекретаря США у справах Південної та Центральної Азії Дональд Лу і президент республіки Сердар Бердимухамедов на зустрічі в понеділок обговорили актуальні питання міждержавного співробітництва, йдеться в повідомленні агентства. Зазначається, що Лу підтвердив зацікавленість США у зміцненні міждержавних відносин із Туркменістаном, що вибудовуються на принципах конструктивності та рівноправного взаємовигідного партнерства.

Сторони також обговорили можливості нарощування торговельно-економічних зв'язків, виділивши в цьому контексті роль туркмено-американської Ділової ради.

У поточному році виповнилося 30 років встановлення дипломатичних відносин між країнами. Наразі між Туркменістаном і США успішно розвиваються контакти в політико-дипломатичній, торговельно-економічній і культурно-гуманітарній сферах, йдеться в повідомленні агентства.

Помічник держсекретаря США також провів переговори з главою МЗС республіки Рашидом Мередовим, повідомляє сайт туркменського зовнішньополітичного відомства. За його даними, дипломати розглянули широке коло питань туркмено-американської взаємодії, а також торкнулися міжнародних і регіональних тем, зокрема й питань афганської проблематики.

Було зазначено, що двостороннє співробітництво між країнами активно і динамічно розвивається, ґрунтуючись на принципах відкритості, взаємної поваги і розуміння.

Крім того, дипломати обговорили дієвість партнерства у форматі "Центральна Азія - США" (С5+1), а також наголосили на ефективності проведених туркмено-американських політичних консультацій.

Сторони також підтвердили прихильність подальшому розвитку торговельно-економічних зв'язків, відзначили важливість активізації роботи туркмено-американської бізнес-ради.

Як значущий напрямок двосторонніх відносин було виділено спільну діяльність у сферах науки, освіти, охорони здоров'я та культури, за лінією яких реалізується низка програм і проєктів. Також було приділено увагу екологічній тематиці, зокрема й питанням зміни клімату, зниження викидів метану.

Сторони відзначили наявний потенціал двостороннього співробітництва у сфері охорони здоров'я та медичної науки.

По завершенні переговорів підписано Меморандум про взаєморозуміння між урядами Туркменістану та США про співпрацю в галузі охорони здоров'я та медичних наук.




Просмотров: 361
Другие новости