Компании

все компании

Світові ціни на продовольство в жовтні знизилися незначно

4 листопада 2022 року, 18:08
Світові ціни на продовольство, що падали з березня цього року, у жовтні порівняно з вереснем знизилися незначно - на 0,4 пункта, повідомляється в доповіді ФАО (продовольча і сільськогосподарська організація ООН).

Індекс продовольчих цін ФАО в жовтні становив 135,9 пункту (136,3 пункту у вересні). Порівняно з піковим значенням у березні цього року індекс упав на 14,9%, однак він залишився на 2% вищим, ніж у відповідний період минулого року.

Індекс світових цін на зернові в жовтні був на 1% вищим, ніж у вересні, і на 11,1% вищим, ніж у жовтні минулого року. Порівняно з минулим місяцем було зафіксовано зростання світових цін на всі основні види зернових. Зокрема, пшениця подорожчала на 3,2% "головним чином, у зв'язку з невизначеністю, що зберігається навколо Чорноморської зернової ініціативи", наголошується в доповіді. Ціни на фуражне зерно підвищилися на 4,3%.

Індекс цін на рослинні олії в жовтні виявився на 1,6% нижчим за показник минулого місяця і майже на 20% - нижчим у річному вираженні. Тривале падіння цього індексу було зумовлене зниженням світових цін на пальмову, соєву і рапсову олії, яке з надлишком компенсувало зростання котирувань соняшникової олії, пояснюють експерти ФАО.

Індекс цін на молочну продукцію в жовтні порівняно з вереснем виявився на 1,7% нижчим. Його зниження триває четвертий місяць поспіль. Але в річному вираженні ціни були на 15,4% вищими. Падіння в жовтні зумовлене меншими, ніж передбачалося, обсягами закупівель з боку Китаю і млявим попитом за спотовими контрактами, оскільки більшість країн-імпортерів повністю задовольнили свої поточні потреби, пояснюється в доповіді.

Індекс цін на м'ясо в жовтні порівняно з минулим місяцем знизився на 1,4%. Ця динаміка спостерігається четвертий місяць поспіль, причому це характерно для світових цін на всі види м'яса. Водночас порівняно з жовтнем минулого року індекс вищий на 6,4%. У жовтні найбільше впали світові ціни на баранину у зв'язку з динамікою валютних курсів і сезонним зростанням пропозиції з боку країн Тихого океану в умовах обмежених обсягів імпортних закупівель. Світові ціни на свинину також значно впали внаслідок скорочення обсягів імпортних закупівель у світі в поєднанні з млявим внутрішнім попитом у деяких провідних країнах-виробниках, пояснюється в доповіді.

Індекс цін на цукор у жовтні був на 0,6% нижчим за вересневий показник, але на 8,5% вищим за показник відповідного місяця минулого року. Зниженню світових цін на цукор у жовтні сприяли як сприятливий прогноз пропозиції у світі в поточному сезоні, так і очікуване зростання виробництва в Індії.

Індекс продовольчих цін ФАО - це середньозважений показник, що відстежує динаміку міжнародних цін на п'ять основних продовольчих товарних груп.




Просмотров: 297
Другие новости