Компании

все компании

Бізнес озвучив ТОП-10 пріоритетів: відновлення економіки, інституційні реформи і вирівнювання конкурентних умов

2 листопада 2022 року, 12:27

Податкова система, корупція і низька купівельна спроможність – головні перешкоди для розвитку бізнесу, на додачу до війни. Про це йшлося під час щорічного бізнес-форуму «Діалог громадянського суспільства, бізнесу та влади: виклики воєнного часу», який відбувся в Києві. Під час дискусій, зокрема, йшлося про роботу підприємців в умовах воєнного стану, податкову політику, діяльність Бюро економічної безпеки, продовження судової реформи, оновлення трудового законодавства.

Участь у заході взяли керівники парламентських комітетів і фракцій, міністерств і відомств, представники бізнесу, експертних та аналітичних центрів. За результатами обговорення бізнес-спільнота ухвалила ТОП-10 пріоритетів українського бізнесу на 2022-2023 рр. Це реформи за кількома напрямами: відновлення та розвиток економіки; реформа податкової системи та митного законодавства; інституційні реформи; спрощення адміністрування, дебюрократизація; демонополізація економіки та зменшення впливу держави; вирівнювання конкурентних умов, захист українського виробника.

«Ми маємо дуже чітку рамку - це членство в ЄС. І основна робота комітету спрямована на імплементацію законодавства ЄС до норм нашого законодавства. Маємо пройти інтелектуально важкий шлях синхронізації понад 10 директив і регламентів по митниці, понад 10 - у банківській сфері. І аж 22 директиви в оподаткуванні. Це найменш адаптована сфера директив», - підкреслив під час виступу на форумі голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Олена Шуляк, народний депутат, голова партії «Слуга народу» наголосила, що треба приймати закони, які б мінімізували втручання держави у роботу бізнесу, працювати за правилами, без корупції, яка, на жаль, «разом із реформою децентралізації спустилася на місця».

Борис Емельдеш, президент Всеукраїнської професійної асоціації підприємців, закликав якнайшвидше прийняти законопроект про регулювання ринкового нагляду: «Цей законопроект (№5473) був розроблений і узгоджений з усіма стейкхолдерами. Але після реєстрації у Верховній Раді два роки тому все зупинилось, справа не рухається». 

Надія Бедричук, виконавча директорка «Української асоціації прямого продажу», членкиня Наглядової Ради УРБ, звернула увагу присутніх на необхідність створити умови для простої легалізації самозайнятих осіб. Цю проблему мікробізнесу обговорювали ще до війни, а зараз вона стала очевидною: багато людей, які втратили доходи, змушені підзаробляти і перебувати у неформальному секторі – не через те, що вони так хочуть, а тому що такі економічні умови.

Йдеться про декларування нерегулярних доходів самозайнятих осіб, які надають послуги населенню. Вони мають отримати свій, спеціальний податковий статус, простіший навіть за спрощену систему для ФОП. Представниця бізнес-асоціації запропонувала створити робочу групу, яка б завершила уже розпочаті відповідні напрацювання до законодавства, реалізувати довоєнну ініціативу і дати можливість людям працювати у правовому полі.

Олександр Чумак, президент Асоціації приватних роботодавців, член УРБ, представляючи інтереси бізнесу східної частини України, заявив, що сьогодні вкрай  важливо запустити механізми підтримки бізнесу, який постраждав від російської агресії: «Серед тих, хто залишився в регіоні, третина думає про релокацію. Такі цифри - від невизначеності: що ми є за регіон, яким будемо регіоном, яка стратегія його розвитку? Харків сьогодні – це місто студентів чи фортеця? Від цього залежатиме, чим буде займатися бізнес».

Юлія Свириденко, Перша віцепрем’єрміністерка – Міністерка економіки України, запевнила, що уряд докладатиме максим зусиль для підтримки та стимулювання розвитку українського бізнесу, акцентувавши на чотирьох основних галузях для післявоєнного відновленя: Military Tech, металургія, IT-сфера та сільське господарство з акцентом на агропереробці. Вона запевнила, що найближчими роками уряд також робитиме ставку на малий і середній бізнес, оскільки він більш гнучкий та мобільній.

За підсумками Форуму учасники дійшли спільного бачення по більшості обговорених питань та домовились про співпрацю по всіх пунктах оновлених ТОП10 пріоритетів об’єднаного бізнесу.

Довідково.

Організатори форуму – Національна бізнес-коаліція, Українська Рада Бізнесу, які об’єднують понад 100 бізнес-асоціацій усіх галузей економіки. Захід пройшов за підтримки Центру міжнародного приватного підприємництва (СІРЕ).

Генеральний медіапартнер – НВ.

Інформаційні партнери: Громадське радіо, Дело, Інтерфакс, День.

Аналітичний партнер - Економічна експертна платформа.

На знімках:

зліва направо: президент Асоціації платників податків України Грігол Катамадзе; президент Всеукраїнської професійної асоціації підприємців Борис Емельдеш.

зліва направо: Перша віцепрем’єрміністерка – Міністерка економіки України; голова Комітету з питань з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова; власник Градолія, представник асоціації Укроліяпром Станіслав Таршин.

народний депутат України Олена Шуляк виступила перед учасникам форуму онлайн.


теги: бізнес



Просмотров: 241
Другие новости