Компании

все компании

Англійські вчені довели, що авторитарний стиль виховання призводить до проблем із зайвою вагою у дітей

31 жовтня 2022 року, 13:43
Вчені з Великобританії довели, що авторитарний стиль виховання та нестача уваги та ласки з боку батьків може призводити до проблем із зайвою вагою серед дітей.

Дослідження щодо впливу стилю виховання на вагу дітей проводилися вперше, проте вчені тепер можуть з упевненістю заявити, що батьківська теплота та турбота є ключовим фактором для здорової ваги їхніх дітей. Такі дані оприлюднили на міжнародному конгресі з питань ожиріння в Мельбурні.

Вчені проаналізували дані понад 10 000 британських дітей та дійшли висновку. «Вплив стилю виховання на вагу дитини зазвичай є забороненою темою у суспільстві. Однак глибоке розуміння зв'язку між вихованням та дитячим та підлітковим ожирінням може мати величезний потенціал для розробки більш ефективних програм у галузі охорони здоров'я та правильних харчових звичок», - сказала одна з авторів дослідження Алекса Сігала з Імперського коледжу Лондона. Ожиріння серед дітей стає однією з найважливіших проблем у всьому світі.

В Англії більше чверті дітей у віці чотирьох і п'яти років мають надмірну вагу або страждають на ожиріння. У ході дослідження було вивчено чотири стилі виховання. Перший - авторитетний, коли батьки дотримуються чітких, строгих кордонів, але при цьому виявляють теплоту. Другий стиль - авторитарний, у цьому випадку в сім'ї дотримуються суворої дисципліни і практично не виявляють ласки та теплоти. Третій – ліберальний, коли батьки виявляють емпатію, проте правил поведінки немає. І останній – байдужий.

За такого стилю виховання батьки емоційно байдужі до дітей і мало обмежують межі поведінки. Після ретельного аналізу даних, вчені встановили, що підлітки, які зазнали на собі авторитарного чи байдужого стилю виховання в ранньому дитинстві, частіше, ніж однолітки, мають проблеми із зайвою вагою. Такі якості дитини як, здатність самостійно регулювати кількість їжі, що вживається, а також вміння є, коли голодний, і зупинятися, коли ситий, не розвиваються належним чином, якщо батьки проявляють мало теплоти і ласки.

«Авторитарним матерям властива надмірна вимогливість та контроль. При цьому вони виявляють мало теплих почуттів та менш чуйні. Такі матері можуть сформувати неправильні харчові звички у своїх дітей із самого народження, не дозволяючи, наприклад, самостійно робити вибір у їжі чи не догодовуючи, коли дитина цього хоче. Повний контроль заважає дитині розвивати здібності самостійно регулювати витрати енергії організму, і це означає, що вона може переїдати, коли виникає така можливість». – повідомила Сігал.

Професор Луїза Баур, президент Всесвітньої федерації боротьби з ожирінням, заявила: «Це дослідження наголошує на фундаментальній важливості батьків у процесі виховання здорових дітей. Сьогоднішній світ часто заважає дітям та їхнім батькам харчуватися правильно, бути фізично активними, відпочивати в міру та справлятися зі стресом. Батьки, які можуть встановити розумні кордони у питаннях виховання, і при цьому бути чуйними, чуйними та люблячими по відношенню до своїх дітей, можуть допомогти їм рости здоровими та міцними».




Просмотров: 494
Другие новости